3 / 4

Investitorii pe Bursa, mai preocupati de datele macro decat de mitinguri

Specialistii din zona pietei de capital considera ca influenta mitingurilor asupra perceptiei investitorilor straini este minora, principala lor preocupare fiind starea macroeconomica si stabilitatea.

In principiu, investitorii straini vad cu ochi buni masurile de austeritate, sperand la o flexibilizare a aparatului administrativ. Ei sunt ingrijorati de ale aspecte, cum ar fi instabilitatea politica sau cea fiscala, a explicat Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Dar investitorii locali sunt mai afectati de aceste mitinguri, pentru ca ei sunt mult mai conectati la mediul economic locala si reactioneaza sub impactul imediat al acestor stiri.

Razvan Rusu, director de investitii la fosta Aviva Investors Romania, considera ca aceste mitinguri au o influenta minora asupra perceptiei investitorilor straini.

“Aceste gen de miscare este doar un zgomot de fond. Investitorii straini sunt mult mai interesati de situatia macroeconomica, de indicatori si date fundamentale”, explica Rusu.

In acelasi timp, Rares Nilas, managerul BT Securities, crede ca impactul acestor miscari asupra Bursei nu va fi vizibil, tinand cont de nivelurile foarte joase se lichiditate la care se afla deja.

Dar mitingurile creeaza un nou risc, alaturi de cel legislativ si politic – riscul social. “Creste riscul de tara, Romania va fi perceputa ca un stat cu instabilitate sociala, pe langa discutiile despre alegeri anticipate, suspendarea presedintelui si modificarile legislative facute dupa ureche”, explica Nilas.

In conditiile in care Romania are nevoie de investitii straine directe, potentialii investitori vor avea o incredere tot mai scazuta.

Mitingurile din zilele anterioare au avut si cateva momente de violente, cand sute de potestatari s-au imbrancit cu jandarmii in fata Ministerului Agriculturii, in timp ce alti manifestanti au aruncat cu oua in Ministerul Muncii.

In zilele urmatoare, sunt programate mitinguri ale mai multor sindicate, pentru protestul de joi fiind asteptati peste 70.000 de oameni.

“Daca protestele ar iesi din sfera normalului si ar degenera in violente, sigur ca ucrurile s-ar mai complica putin. Astfel de miscari tin investitorii straini in stand-by, acestia asteptand sa vada pozitia Guvernului”, a mai spus Simionescu.

Dat fiind faptul ca majoritatea strainilor actioneaza ca investitori si nu ca speculatori, datele macro economice, politice sau fiscale sunt cele care ii influenteaza cel mai mult.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri