3 / 4

De ce avem nevoie de o lege a holding-urilor?

“Orice investitie care ajunge in Romania este directionata printr-o firma de tip holding din spatiul european. Am ajuns astfel sa intram intr-o competitie fiscala cu multe state care realizeaza bani prin acest lucruri, prin faptul ca investitorii romani care aleg sa mearga in strainatate se orienteaza spre aceste offshor-uri si avem solicitari de acest gen”, a declarat Emilian Duca (foto), partner BDO Tax.

In prezent, printre tarile europene a caror legislatie permite existenta entitatilor juridice de tip holding sunt: Elvetia, Olanda, Cipru, Austria, Luxemburg, iar din regiune: Ungaria si Bulgaria, mai nou.

“Cand vedem astfel de fenomene ne punem intrebarea de ce nu suntem capabili sa reactionam si sa obtinem un avantaj pentru statul roman. De remarcat ca aceste structuri nu sunt create exclusiv pentru evitarea impozitelor”.

Prin introducerea unui sistem de tip holding, astfel de firme, care, de obicei aleg sa se se deplaseze in afara spatului romanesc, si-ar constitui sediul in Romania, avand cu beneficiile in vigoare. Regimul de tip holding permite transferul de resurse intra-grup, fara bariere operationale sau legale, sau costuri suplimentare, precum cele fiscale.

Totusi, cateva elemente pe care necesare pentru introducerea legislatiei de tip holding sunt urmatoarele: introducerea consolidarii fiscale cu privire la impozitul pe profit, extinderea consolidarii privind TVA-ul, implementarea unor scutiri sau reduceri la impozitul pe dividende incasate din strainatate, care in prezent sunt impozitate in Romania, dar si reducerea impozitului pe castigurile de capital.

Acestea au la baza o cerinta fundamentala increderea in stabilitatea sistemului fiscal din Romania, precum si a legislatiei de tip holding.

“Aceasta este principala problema a mediului de afaceri, care si-a pierdut increderea ca va avea un mediu stabil cu o legislatie stabila, in care sa poti sa faci planuri pe termen indelungat. Strategia fiscala a statului roman este a de a colecta bani si atat”, a mai spus el.

“Este o problema de ani de zile si este pacat de pozitia noastra geostrategica pentru ca majoritatea firmelor din occident atunci cand cauta regiunea balcanica si extinderea spre rasarit, se uita spre Romania, dar din cauza ca nu avem legislatie holding fug in alta parte, ceea ce este destul de neplacut din doua perspective: a imaginii tarii si al business-ului pe care-l facem in Romania”, a incheiat Emilian Duca.

Citeste si: Cand ploua cu impozite, deschide-ti un offshore! *

Afla cum sa-ti reduci costurile si sa-ti maximizezi profiturile? Cu minim 1.200 de euro poti scapa legal de zecile de taxe si impozite catre statul roman si sa-ti infiintezi propria firma intr-o tara cu o fiscalitate "prietenoasa".






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri