4 / 5

Mediul de afaceri: Companiile nu supravietuiesc cu promisiuni, ci cu bani

Consiliul Investitorilor Straini a propus autoritatilor un set de 12 masuri care vor avea ca efect cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu 11,6% pana in 2015, in termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de munca si majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%. Cele 12 actiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri.

Potrivit documentului CIS, actiunile prioritare pentru stabilizarea mediului macoeconomic sunt introducerea in cadrul Ministerului Finantelor Publice a unui Registru al Creantelor inregistrate de bugetul de stat si pornirea Programului "Prima Casa 3" pentru a revitaliza sectorul imobiliar si al constructiilor. Pana in 2015, CIS se asteapta ca masurile sa genereze credite cumulate de 1,4 miliarde de euro, insemnand o crestere cumulata de 0,65% a PIB.

Pana in prezent doar pentru cinci masuri au fost inititate actiuni concrete.

Dominic Bruynseels, membru in boardul CIS si presedintele BCR, a aratat ca una dintre masurile luate in discutie a fost cea legata de reducerea arieratelor.

"Afacerile nu supravietuiesc cu promisiuni, ci cu bani. In ceea ce priveste arieratele, s-a platit o suma importanta din acestea si este o suma considerabila care urmeaza sa fie platita, inclusiv TVA. Platile trebuie ca continue, sunt datorii care trebuie platite", a spus Bruynseels.

Totodata, a fost propusa continuarea programului Prima Casa pana la sfarsitul anului 2011 prin Prima Casa 3, fiind discutata largirea criteriilor de eligibilitate, propunere acceptata de Ministerul de Finante.

CIS a propus in acest sens alocarea de fonduri suplimentare de aproximativ un miliard de euro, precum si largirea bazei de solicitanti prin largirea criteriilor de eligibilitate, facand proiectul disponibil si celor care au deja o proprietate.

Celelalte masuri abordate de CIS cu autoritatile au fost legate de gradul de absorbtie al fondurilor europene, Codul Muncii si sistemul juridic.

“Daca ne uitam la 2011 previziunile de crestere economica revin, e bine pentru Romania, insa nu este de ajuns. Daca vom pune in practica aceste masuri putem transforma aceste previziuni in realitate”, a adaugat Bruynseels.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri