3 / 4

Relansarea industriei farmaceutice. Argumente in defavoarea clawback-ului

Promulgarea Ordonantei 104 pe 2009, denumita si "Ordonanta claw-back", a condus la o reglementare excesiva si o suprafiscalizare a pietei farmaceutice, in opinia presedintelui Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, prezent la conferinta. Potrivit Ordonantei, firmele care pun pe piata medicamente cu prescr'+'iptie vor plati trimestrial o contributie din valoarea incasarilor rezultate din comercializare.

"Ministerul Sanatatii si CNAS doresc sa se finanteze luand banii inapoi de la producatorii de medicamente. In aceste conditii, volumele productiei de medicamente generice a scazut cu 14% iar fiecare procent a generat un cost de 60 de milioane de lei, atat pentru CNAS, cat si pentru pacienti", a afirmat Dragos Damian.

De asemenea, numarul de zile de tratament a scazut cu 5% fata de anul precedent, iar numarul de produse nou lansate, care prezinta alternative terapeutice mai ieftine decat cele care sunt pe piata si care inseamna o reducere a cheltuielilor CNAS si a pacientului, a scazut de la 6,9% din totalul pietei la 1,3% in 2009, a mai spus el.

"Am operat circa 500 de disponibilizari in 2009 si am avut mai mult de 1.000 de ore de somaj tehnic. In 2009 si 2010, datorita acestei confuzii privind deductibilitatile si finantarea sistemului, in loc sa ne ocupam de dezvoltarea afacerilor si de investitii, ne ocupam de provizionare. Este evident ca piata farmaceutica se duce intr-o zona in care devine din ce in ce mai scumpa, pentru ca accesul la finantare este din ce in ce mai prost. A crescut in acest an piata farmaceutica in valoare cu 20%, dar in schimb volumele sunt aceleasi. Explicatia consta in faptul ca preturile cresc si nu exista un acces mai facil la medicamente. Totodata, portofoliul de produse tinde sa devina unul comercial si nu mai este unul terapeutic, deoarece sunt impinse in fata produsele scumpe si respinse produsele ieftine, din cauza finantarii nesistematice. Cand iti recuperezi banii la 300 de zile este normal sa vrei sa iei coplata de la pacient, din lipsa de finantare", a argumentat seful APMGNR.

Astfel, in prezent, are loc o decapitalizare a firmelor din industrie, in conditiile in care distribuitorii si farmaciile, din cauza faptului ca nu au reurse financiare, isi scot banii din afacere si aleg sa iasa din business prin insolventa dupa ce si-au recuperat creantele de la CNAS. "Unei farmacii ii este imposibil sa-si recupereze banii la 300 de zile, deoarece are nevoie de cash-flow".

"Pentru agentii economici care dau 3% din PIB nu cresti fiscalitatea. Nu putem fi de acord in ceea ce priveste activitatea noastra cu clawback-ul. Contributia se va calcula in functie de volumul vanzarilor, utilizandu-se o grila progresiva. Vorbim de pricipiile clawback-ului, pentru ca este discriminatorie pentru producatorii de medicamente. Suntem suprafiscalizati", a spus el.

Printre efectele in piata mentionate de Dragos Damian, privind Ordonanta 104/2009 se numara faptul ca aceasta loveste direct in producatorii de medicamente generice, prin a caror prezenta pretul medicamentelor scade. De asemenea, cresc costurile de export, sporeste riscul operational si descurajeaza investitiilor in sectorul farmaceutic.

In conditiile in care, operatorii vor urmarii sa comercializeze medicamente cat mai scumpe cu un efort operational cat mai mic, pentru a realiza economii, populatia va resimti o crestere a costurilor cu sanatatea.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri