2 / 4

Unde au mers 48 mil. euro

Wall-Street.ro: Cum au fost folosite fondurile de 48 de milioane de euro?

Anne Lise Rognlidalen: Majoritatea proiectelor, in numar de 14, sunt in domeniul productiei pe termen lung, urmate de mediu (7 proiecte), sanatate (5 proiecte) si eficienta energetica (3 proiecte). In privinta distributiei regionale a proiectelor, cinci dintre ele vizeaza intreg teritoriul tarii, iar restul tintesc regiuni specifice precum Bucuresti-Ilfov si Sud-Est, fiecare cu cate cinci proiecte, Nord-Vest si Centru fiecare cu cate proiecte si Sud-Muntenia si Sud-Vest fiecare cu cate un proiect.

Wall-Street.ro: Ce rezultate ati inregistrat pana acum?

Anne Lise Rognlidalen: Deja avem rezultate palpabile pe teren, printre care as mentiona: o unitate de procesare de fructe la Odorhei, un centru nou pentru tehnologia proceselor bazate pe inductie la Vidra (Ilfov) – finalizat in proportie de 75%, un centru pentru copii cu boli rare la Zalau – finalizat in proportie de 80%, un incubator de idei de afaceri in sectorul maritim la Constanta, un centru pentru copiii cu probleme de dezvoltare in Bucuresti – finalizat in proportie de 75%, o unitate de productie de echipamente medicale la Iasi si un centru pentru cercetari atmosferice pe platforma de la Magurele (zona Bucuresti).

Wall-Street.ro: Care este mecanismul de supraveghere a investitiilor realizate in Romania?

Anne Lise Rognlidalen: Institutia responsabila cu gestionarea (inclusiv supravegherea) programului Norway Grants in Romania este Innovation Norway – o companie de stat cu sediul principal la Oslo. Mecanismele de supraveghere privind utilizarea granturilor includ contactul informal aproape zilnic cu beneficiarii, raportarea oficiala la intervale regulate, vizite de monitorizare la fata locului la intervale regulate de timp impreuna cu partenerii nostri din cadrul Punctului National Focal, auditul de proiect realizat de catre auditori locali si auditul la nivel de program realizat de catre organismele supreme de audit din Norvegia.

Wall-Street.ro: Ce dificultati ati intampinat in implementarea proiectelor, tinand cont si de varietatea domeniilor de care apartin acestea?

Anne Lise Rognlidalen: In contextul crizei financiare, a fost dificil sa se asigure cofinantarea proiectelor cu beneficiari privati si publici. In plus, cele mai mari dificultati au fost legate de durata procedurilor de achizitii publice si problemele legate de ajutorul de stat in cazul beneficiarilor cu activitati economice. As mentiona si faptul ca in cadrul acestui program parteneriatul a fost un criteriu obligatoriu de eligibilitate si pentru unele entitati romane a fost dificil sa intre intr-un parteneriat cu o entitate norvegiana. Stim cu totii ca uneori este dificil sa pastram o relatie de casatorie si in termeni buni pe deasupra.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri