3 / 4

Norvegia mai da 305 mil. euro de anul viitor

Wall-Street.ro: Urmeaza cea de-a doua etapa de acordare a granturilor pentru Romania. Cati bani vor fi alocati si ce proiecte vor alimenta ei?

Anne Lise Rognlidalen: Pentru perioada 2009-2014 Norvegia va aloca suma de 305 milioane de euro, reprezentand cofinantarea proiectelor ce vor fi implementate in Romania. Negocierile dintre Norvegia si Romania/Bulgaria sunt inca in curs, astfel ca alegerea sectoarelor este abia la inceput, insa stim ca mediul, societatea civila, dialogul social si altele vor fi sectoare importante. Fondurile vor fi disponibile incepand cu anul 2012.

Wall-Street.ro: Va ocupati si de fondurile alocate Bulgariei. Cum arata programul acolo?

Anne Lise Rognlidalen: In Bulgaria, prin intermediul programului Norway Grants, Norvegia contribuie cu 20 de milioane de euro la finantarea a 22 de proiecte individuale implementate in parteneriat (bulgar-norvegian) in patru sectoare prioritare: mediu, eficienta energentica, productie pe termen lung si acquis-ul Schengen.

Wall-Street.ro: Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, spunea la mijlocul anului trecut ca suntem “jalnici” la absorbtia fondurilor europene. Ce efecte are slaba absorbtie a fondurilor europene asupra altor programe, precum cele finantate de Novegia?

Anne Lise Rognlidalen: In vederea implementarii programului Norway Grants in Romania am cooperat indeaproape cu Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor Publice (acest departament actioneaza in calitate de Punct National Focal pentru coordonare de partea romana). Noi, Innovation Norway – administratorii programului Norway Grants – am avut multe de invatat de la oamenii din acest departament si avem incredere ca sunt lucruri pe care le-am experimentat in acest program si care se pot invata de la noi.

A indeplini rolul de administrator de fond si a asigura o rata mare de absorbtie care se traduce nu numai in cifre mari ci si in dezvoltare economica si sociala reala presupun realizarea unui echilibru delicat intre cel putin doua forte si anume: flexibilizarea politicii de dezvoltare in functie de dinamica societatii si pietei si asigurarea ca banii contribuabililor sunt cheltuiti in mod corect si responsabil.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri