Abia sosit la Bucuresti, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a atentionat autoritatile romane asupra gradului "jalnic" de absorbtie a fondurilor europene, mentionand ca riscam sa pierdem 20 de miliarde de euro. In tot acest timp, autoritatile deja vor sa inceapa discutiile cu FMI pentru un nou imprumut, unul care sa ajunga doar in conturile Trezoreriei.
Romania ar vrea sa incheie un nou imprumut cu FMI, de data aceasta unul care sa ajunga doar in conturile Trezoreriei si sa finanteze cheltuielile bugetului. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, sustine ca nu au fost incepute discutiile pentru un nou imprumut.

"Nu putem obtine un nou imprumut de la FMI. Ne amagim daca o sa credem ca FMI ne va mai da bani in primul rand pentru ca expunerea Fondului pe Romania este deja ridicata si, in al doilea rand, pentru ca nu am implementat reforma fiscala”, sustine Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Pe de alta parte, Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903, considera ca este necesar un nou imprumut care sa permita guvernului sa isi plateasca datoriile si sa scada arieratele. "Este vorba de un imprumut care sa ajunga la Guvern, in conturile Trezoreriei, si nu la Banca Nationala. Un imprumut care sa permita guvernului sa plateasca arieratele si sa sustina in acest fel economia", a declarat Coraci.

De altfel, in mod traditional, Fondul Monetar nu este axat pe acordarea de imprumuturi pentru investitii, a mai subliniat economistul sef al ING, in acest sens fiind mai indicat sa apelam la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Jeffrey Franks (foto) s-a aratat nemultumit de nivelul ridicat al arieratelor, dar si de gradul slab de absorbtie a fondurilor europene.

Mai grav este ca Romania risca sa piarda 20 miliarde de euro, adica 17% din PIB, din cauza ca nu reuseste sa atraga fonduri europene. "Suntem foarte ingrijorati de absorbtia fondurilor europene, vrem sa facem toate eforturile pentru a imbunatati absorbtia fondurilor. Nu exista nici o neintelegere cu Guvernul in aceasta privinta. Discutam cu ei si cu colegii nostri de la Uniunea Europeana pentru a dezvolta strategii. Situatia este foarte grea", a explicat Franks.

Ce solutii avem? Romania nu trebuie sa se gandeasca doar la imprumuturi de la FMI, ci si la proiecte de investitii realizate din fonduri europene, sustine Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, precizand 4 solutii pe care autoritatile trebuie sa le ia in calcul pentru a atrage mai multe fonduri europene.

- implementarea de politici publice pe termen mediu si lung care sa incurajeze absorbtia de fonduri europene;
- imbunatatirea managementului proiectelor realizate din aceste fonduri;
- utilizarea fondurilor ca surse de investitii pentru crearea de bunuri si servicii publice sau private;
- depolitizarea discutiilor legate de acest subiect.

Analistul Aurelian Dochia sustine ca autoritatile trebuie sa realizeze intai o analiza diferentiata pentru a vedea din ce motive nu reusim sa atragem fonduri europene. "Absorbtia fondurilor europene depinde de mecanislul institutional, care vedem ca nu este foarte eficient. O importanta mare o are faptul ca procedurile dureaza prea mult si, in plus, exista si interese contradictorii care blocheaza proiectele", a explicat Dochia.

Pe de alta parte, Fondul poate penaliza Romania pentru neindeplinirea criteriului privind nivelul arieratelor prin blocarea urmatoarei transe de bani, au explicat surse din banca centrala, insa FMI poate trece cu vederea peste aceasta problema daca va vedea ca autoritatile romane iau masuri concrete pentru reducerea arieratelor.

"Jeffrey Franks a recunoscut ca exista discutii inclusiv pentru un imprumut, dar vor fi luate si masuri care sa stimuleze economia, dupa ce va fi rezolvata problema deficitului", a declarat Coraci.

FMI a acordat Romaniei un imprumut in valoare de 12,95 miliarde euro, Comisia Europeana si alte institutii internationale suplimentand imprumutul pana la 19,95 miliarde euro. Fondul a demarat luni a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by, in urma careia Romania ar urma sa primeasca a sasea transa de la FMI in valoare de circa 900 milioane euro.

Boc ameninta cu controale

Premierul Emil Boc a declarat, la Targoviste, ca reprezentantii Guvernului vor porni, in perioada urmatoare, controale in teritoriu pentru a verifica modul de implementare a programelor europene si se vor rezilia contractele daca se constata intarzieri nejustificate.

Prim-ministrul a admis ca sunt probleme, in Romania, legate de implementarea programelor europene. Din aceasta cauza, premierul spus ca se vor verifica, in fiecare judet, derularea acestora, scrie NewsIn.

''In Romania, avem probleme cu implementarea programelor europene. Avem probleme cu durata foarte lunga de la depunere pana la semnare, avem o problema foarte mare cu perioada de la semnare pana la implementarea proiectului efectiva (...) Toata vara aceasta, toata toamna, Guvernul nu va avea liniste, pana nu va merge in fiecare judet, prin primul ministru, prin ministri, secretari de stat, sa analizeze, punctual, cu prefectul, cu conducerea judetului, cu conducerea municipiilor resedinta de judet, proiectele in implementare. Si repet, vom fi de o duritate, fara nicio exceptie, de a rezilia acolo unde nu se face treaba”, a precizat Emil Boc.

Premierul a precizat ca, la inceputul anului 2011, va avea loc o realocare a fondurilor, in functie de modul in care sunt cheltuiti banii

Lectia poloneza: Cum sa atragem fonduri europene?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri