2 / 5

Ionut Ojoc, 20 de ani - Colectarea de materiale reciclabile (100 de puncte)

"Este bine sa vezi cum este sa fii intai patron si apoi cum este sa lucrezi pentru altii, dar eu sper sa nu mai fie cazul", spune Ionut Ojoc, un tanar de 20 de ani din judetul Galati despre decizia de a deschide Eurojon Eco, firma care a obtinut punctajul maxim de 100 de puncte.

Tanarul este student in primul an la Facultatea de Economia Comertului, Serviciilor si Turismului din cadrul Universitatii Danubius din Galati si a ales sa infiinteze o afacere care se va ocupa de colectarea de materiale reciclabile (in special, plastic) de la autoritati, companii ori persoane fizice, care apoi vor fi macinate si vandute catre firme care le vor repune in circuit.

"Orice unitate administrativa ori companie poate oferi materiale pentru ca acestea sunt obligate sa aiba contracte cu o firma de reciclare. Si orice societate genereaza materiale reciclabile, de exemplu, toate barurile si restaurantele au sticle din plastic", spune Ojoc.

Antreprenorul nu are experienta in domeniu, insa ideea i-a fost oferita de cumnatul sau, care lucreaza la o firma de profil si care de altfel s-a oferit sa il ajute in dezvoltarea businessului.

Unul dintre avantajele afacerii ar fi ca materialele colectate vor fi practic donate de aceste societati, iar dupa macinarea lor, antreprenorii vor primi bani pe ele. Pe de alta parte, daca in Galati sunt foarte multe firme similare, in satul Ivesti, locul in care antreprenorul isi va lansa afacerea, nu exista niciun business asemanator.

"Un alt avantaj pentru aceasta afacere este acela ca la materialele reciclabile se factureaza cu taxare inversa, deci nu voi plati TVA statului, ba mai mult recuperez TVA de la toate facturile care intra in societate, lucru care micsoreaza practic impozitul pe care il voi plati pe veniturile realizate", explica tanarul antreprenor.

Investitia initiala, care va fi in intregime cheltuita pentru cumpararea de utilaje, este de circa 25-26.000 de euro, dintre care aproximativ 16.000 de euro vor fi pentru moara pentru macinat plastic, 8.000 de euro pentru achizitia unui electrostivuitor si 620 de euro pentru un cantar electronic de maximum trei tone.

De asemenea, din aceasta investitie, 5.000 de euro vor proveni de la parinti si 20.000 de euro vor fi asigurati prin ajutor guvernamental. Pentru ca pe langa cei 10.000 de euro nerambursabili, antreprenorii mai pot solicita credite de la banca cu care lucreaza Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, statul garantand 80% din suma.

Cum arata planul de afaceri pentru primul an?

Fondatorul Eurojon Eco va lansa businessul cu patru angajati si spera ca dupa doua luni de la inceputul activitatii sa ajunga la venituri de 2.500-3.500 pe luna.

Potrivit planului, in primul an, cifra de afaceri ar putea ajunge la cel putin 30.000 de euro, iar cheltuielile ar trebui sa fie de circa 65.000 de lei (15.500 de euro).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri