2 / 4

Obiectiv: Constructia unei baze solide

Lipsa educatiei bursiere nu este singura problema pe care piata de capital o are, dar este o veriga dintr-un lant al slabiciunilor, care trebuie rupt undeva.

„Toate proiectele isi vor vedea rezultatele pe termen lung. Este interesant, promovator si frumos sa promovezi piata de capital, dar nu este deloc usor”, explica directorul BVB.

Un aspect pozitiv al crizei a fost procesul de selectie facut printre clienti si intermediari, rezistand doar cei mai puternici. Mare parte din acestia incearca sa se repozitioneze, dar este esentiala si atragerea unor investitori noi.

„Este important sa avem o baza solida, sa nu mai fim in bataia vantului, ca pana acum. Trebuie sa ne mobilizam cu totii, sa ne facem cunoscute serviciile, produsele, atat investitorilor cat si companiilor”, sustine directorul BVB.

De exemplu, sunt multe companii locale care nu stiu ca pot face hedging pe aur, valute sau petrol, in functie de expunere. Nici ideea de finantare prin emisiunea de obligatiuni sau actiuni nu este populara in randul managerilor sau antreprenorilor romani, spre deosebire de alte tari.

In paralel trebuie facuta educatia clientului. De exemplu, lacomia este cel mai mare dusman al oricarui investitor. Dar cu un broker bun, se poate depasi momentul in care esti dispus sa risti oricand pentru un potential castig urias.

„Noi nu avem acces la clientul final, este mai greu sa le transmitem aceste mesaje. Aici intervine rolul intermediarilor, ei le pot explica oportunitatile, strategiile, psihologia. Dar ca sa ajungi in fiecare colt din tara, la masa critica, trebuie sa folosesti toate canalele”, afirma Ionescu.

O conexiune promitatoare s-a creat in 2006-2007, odata cu ofertele de vanzare la Transgaz si Transelectrica, unde investitorii de retail au fost atrasi cu preturi promotionale.

Dar si acum este un moment oportun, crede directorul BVB, cand statul ar putea sa foloseasca aceleasi parghii, mai ales ca suntem inaintea unui ciclu de crestere a economiei si poate fi construit un portofoliu sanatos, pe termen lung.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri