2 / 6

Aproape orice tranzactie trebuie sa aiba o valoare de minim 100 lei

Actiunile de pe Bursa de la Bucuresti se tranzactioneaza in blocuri. Acest lucru inseamna ca investitorii nu pot sa cumpere decat o singura actiune a unei companii (cu o exceptie – Transgaz). In schimb, acestia trebuie sa tranzactioneze pachete minime de actiuni, care variaza in functie de companie. Orice tranzactie din piata trebuie sa reprezinte un multiplu al blocului minim, astfel ca daca acesta este de 100, investitorii trebuie sa tranzactioneze 100 de actiuni, 200, 300, 400 si asa mai departe.

Din acest punct de vedere, cele mai “scump” de tranzactionat actiuni din piata sunt cele ale producatorului de ingrasaminte chimice Azomures (AZO). Blocul minim pentru titlurile AZO este de 500 de actiuni, ceea ce inseamna ca valoarea minima a unui ordin de cumparare pe Azomures este de 980 lei (un titlu AZO este cotat la 1,99 lei).

SIF-urile au un bloc minim de tranzactionare de 500 de actiuni, astfel ca valoarea ordinelor variaza intre 500 si 700 de lei.

In piata se pot tranzactiona si titluri sub blocul minim, pe sectiunea “odd lot”. Preturile stabilite pe aceasta categorie a bursei difera insa foarte mult de cotatiile oficiale din piata spot, astfel ca varianta odd lot nu reprezinta chiar cea mai buna optiune

*Calculata avand in vedere cotatiile de vineri ale respectivelor actiuni

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri