3 / 6

Investitorii trebuie sa isi plateasca impozitele in fiecare trimestru. Cine nu vinde, nu plateste

Investitorii de pe Bursa trebuie sa completeze si sa depuna la ANAF in fiecare trimestru declaratia 225, prin care isi declara castigurile din piata si platesc impozitul de 16%
.
Acestia trebuie sa plateasca impozitul pentru castiguri trimestrial, ca plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.
Potrivit ANAF, contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare trebuie sa completeze si sa depuna formularul 225, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru, pe baza informatiilor (fisele de portofoliu), transmise de intermediari, societatile de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit sau ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara.

Un model al acestei declaratii poate sa fie gasit aici.

De notat insa ca depunerea fisei si plata impozitului trebuie facute doar in situatia in care investitorul si-a marcat profitul/pierderea in piata. Mai exact, daca un investitor a cumparat 1.000 de actiuni iar pretul acestora a crescut intr-un trimestru cu 10%, teoretic, respectiva persoana a inregistrat un castig. Practic insa, atat timp cat actiunile nu sunt vandute si investitorul nu intra in posesia banilor, impozitul trimestrial nu trebuie platit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri