2 / 10

Cursa dupa dividende

Cel putin in prima parte din 2012, companiile care ofera dividende vor fi principalele vizate de catre investitori. Analizate prin prisma dividendelor si avand in vedere deal-urile, profiturile din primele noua luni ale acestui an si estimarile analistilor, Petrom, Transelectrica, Transgaz, BRD si SIF-urile au cele mai bune perspective.

“Cred ca 50% din profitul rezultat in urma tranzactiei cu Erste ar putea sa fie distribuit actionarilor SIF. La un randament de 10% pe dividende, SIF-urile arata bine pe termen scurt. Pe de alta parte trebuie avut in vedere si faptul ca sectorul bancar nu este tocmai la moda acum, iar in urmatorii ani un nivel similar al dividendelor SIF va fi greu de sustinut fara alte vanzari de active”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza al BCR.

SIF-urile si-au vandut in acest an pachetul de actiuni detinut in cadrul BCR, pentru care urmeaza sa incaseze peste 100 mil. euro cash precum si actiuni Erste Bank. Sefii SIF-urilor nu au vorbit inca despre cum vor distribui profitul din aceasta tranzactie, insa este de asteptat ca actionarii sa isi impuna punctul de vedere si sa forteze societatile sa ofere dividende substantiale.

Perspective foarte bune are si Transelectrica, se arata intr-un raport al Erste Group emis la inceputul lunii decembrie. Analistii bancii austriece au plasat actiunile transportatorului de electricitate pe primul loc in ECE intr-un top al randamentelor la dividende pe 2012, cu un castig estimat de 11,9%. Urmeaza Petrom cu 10,2% si BRD cu un randament estimat al dividendelor de 8,4%.

Slide realizat de Ionut Sisu

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri