9 / 10

Imobiliare: Locuinte pentru Prima Casa

Investitiile in constructia sau achizitia de locuinte pot reprezenta un bun plasament si in 2012, daca zona este una usor accesibila si pretul final al proprietatii se incadreaza in bugetul cumparatorului, buget “dictat” in ultimii doi ani de programul guvernamental Prima Casa.

“In conditiile in care accesul la alte tipuri de credite este limitat pentru consumatorii de rand, majoritatea consumatorilor finali se orienteaza acum spre o achizitie prin intermediul programului Prima Casa. Astfel, la aproape patru ani de la momentul de varf al pietei, majoritatea celor interesati de cumpararea unei locuinte prin credit au o limita de buget de 60.000-70.000 de euro", potrivit reprezentantilor portalului imobiliare.ro.

Alaturi de buget, un factor decisiv in cumpararea unei locuinte este zona in care aceasta se afla, iar daca apartamentul este intr-o zona buna, sansele ca preturile sa scada sunt minime. Spre exemplu, in trimestrul al treilea din 2011, preturile apartamentelor din centrul Bucurestiului au crescut cu 8% fata de septembrie 2010, arata un raport al EFG Eurobank Property Services, membra a Eurobank EFG Group.

O idee care ar putea deveni atragatoare pentru investitorii interesati de sectorul rezidential este dezvoltarea de locuinte in parteneriat cu statul roman, care ar urma sa fie inchiriate prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL). Investitorii privati care vor construi in acest mod case vor primi 30% din chirii, potrivit unei Ordonante de urgenta prin care ANL a fost autorizata sa inceapa acest program. Contractele de constructie vor fi semnate insa doar dupa ce Eurostat, Biroul de Statistica al UE, va decide ca deficitul bugetar nu este afectat de aceste lucrari.

In cadrul contractului de concesiune, finantarea obiectivului de investitie va fi asigurata de catre investitorii privati, acestia urmand sa primeasca, in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plati unitare periodice, care urmeaza sa fie rambursate de catre ANL din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, se mai arata in Ordonanta.

Slide realizat de Sorina Negrila

Sursa foto: Dreamstime


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri