2 / 5

Presiunile asupra celor implicati si obligatiile acestora

Nimeni nu poate stii cu exactitate daca si care erau presiunile si obligatiile celor implicati in frauda, insa fara indoiala aceasta ar putea fi una dintre cauze.

Studiul citat arata ca multi dintre cei implicati in fraude sunt supusi unui „stress financiar” care poate fi cauzat si de factori din viata personala, precum dependenta de pariuri sau alte tipuri de datorii catre persoane din propriul anturaj.

De asemenea, fluctuatiile inregistrate in ciclurile economice si presiunile care vin odata cu acestea sunt corelate cu o crestere a ratei activitatilor ilegale in mediul de afaceri, se mentioneaza intr-un studiu realizat de Sridhar Ramamoorti, specialist in investigatii de frauda in contabilitate si fost partener Ernst & Young.

„Presiunea imensa la care executivii sunt supusi ii poate face pe acestia sa apeleze la practici ilegale", adauga Ramamoorti.

„Sigur ca presiunile externe pot contribui semnificativ la decizia cuiva de comite o frauda, in ciuda unui statut social bun pe care il are. Totusi, aceste presiuni trebuie sa se intalneasca si cu o dorinta interna a celui care comite frauda, altfel nu s-ar intampla nimic”, spune psihologul Claudiu Gangiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri