4 / 5

Rozalia Pal, Garanti Bank

Estimam ca raportul leu/euro se va situa la 4.55 pentru sfarsitul anului viitor.

Cursul de schimb poate fi afectat de catre evenimentele care pot avea loc pe plan politic, in special daca se va inregistra o instabilitate a noului guvern.

Continuarea colaborarii cu FMI si folosirea eficienta a fondurilor europene pot contribui la inbunatatirea riscului de tara si astfel la o stabilitate sau imbunatatire a cursului de schimb. In ceea ce priveste politica monetara, reactia la miscarile pietei poate fi mai redusa, avand in vedere ca rezervele valutare sunt limitate si interventia BNR se doreste a fi limitata.

Astfel, exista posibilitatea ca presiunile de depreciere a cursului sa se materializeze fara sustinerea leului din partea bancii centrale. De asemenea, cursul va depinde si de capacitatea Ministerului de Finante de a atrage finantarile externe de care are nevoie anul viitor.

Principalele amenintari se refera la instabilitatea zonei euro, care poate avea efecte directe asupra tuturor tarilor europene, inclusiv Romania, prin canalul finantarii externe atat publice, cat si private.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri