4 / 6

Adrian Marin, CEO, Generali Romania

Prezenta in plan local a unor jucatori importanti la nivel European si global care, folosind experienta lor pe alte piete pot contribui la maturizarea pietei romanesti, reprezinta unul dintre punctele forte ale acestui domeniu financiar pentru anul urmator. De asemenea, CEE si pietele emergente raman piete atractive pentru investitori.

La acestea se adauga, potential inca neexploatat pentru asigurari, corelat cu evolutia anumitor sectoare economice si continuarea procesului de profesionalizare a fortei de vanzare.

Pe de alta parte, la puncte slabe este de mentionat ca nu exista inca sisteme integrate care sa permita transparenta pietei (baze de date comune pentru asiguratori prin care se pot evita fraudele), iar veniturile din prime sunt dependente de segmentele auto, care au o daunalitate ridicata.

Cresterea expunerii companiilor la riscurile catastrofale, scaderea gradului de acoperire prin asigurare a locuintelor din Romania din cauza confuziei create in randul populatiei cu privire la acest tip de asigurare, lipsa profitabilitatii anumitor linii de business cu pondere semnificativa in piata asigurarilor, lipsa eforturilor comune in procesul de educare a populatiei in privinta asigurarilor si companiile care nu isi respecta obligatiile fata de asigurati, sunt, de asemenea, printre punctele slabe ale acestei industrii.

La oportunitati gasim: orientarea asiguratorilor catre vanzarea de produse in mediul on-line; profesionalizarea agentilor - un personal pregatit care stie sa explice beneficiile unei asigurari va conduce la cresterea increderii populatiei in serviciile de asigurare; reforma in sanatate; stimulente de natura fiscala (pentru asigurari de viata); potentialul pietei - indicatori precum densitatea asigurarilor sau gradul de cuprindere in asigurare inregistreaza valori semnificativ mai reduse comparativ cu alte state din regiune.

Amenintarile vin din adancirea crizei economice, scaderea veniturilor populatiei, mentinerea unor strategii comerciale, bazate pe tarife nesustenabile, de catre unii asiguratori in scopul cresterii cotei de piata si pierderea increderii populatiei in industria de asigurari per ansamblu din cauza scaderii calitatii serviciilor in cazuri individuale (ex. intarzieri la plata dosarelor de dauna). De asemenea, o eventuala instabilitate politica ar putea crea nesiguranta in piata pentru ca ar fi nevoie de modificari legislative prea bruste.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri