3 / 4

Cornel Marian, managing director Oresa Ventures: 2013 aduce un nou ciclu de investitii

“2013 va reprezenta inceputul unui nou ciclu de investitii de private equity in Romania. In ultimii patru ani fondurile de private equity s-au concentrat pe portofoliul existent sa se asigure ca firmele in care au investit au resurse sa treaca prin perioada de criza sau pot beneficia de oportunitatile din piata. De exemplu, Oresa a sprijinit Somaco sa cumpere un concurent pentru a se extinde in Transilvania si a ajutat Fabryo sa fuzioneze cu Atlas pentru a consolida pozitia in piata de vopsele. In aceasta perioada am facut o singura investitie, prin preluarea RTC. Investitiile care se vor face anii urmatori vor fi foarte rentabile pentru ca vor prinde urmatorul ciclu economic de 5-7 ani.

Apetitul scazut al investitorilor strategici straini va duce la amanarea exitului de catre fonduri din investitiile existente. Lipsa finantarii bancare va crea oportunitati pentru finantarea de private equity in firme cu oportunitati de crestere, iar incertitudinea asupra directiei politicilor economice si fiscale dupa alegeri in Romania poate fi un factor de inhibare a investitiilor.

Exista firme care, daca acceseaza finantare, pot sa creasca chiar daca pietele in care activeaza nu cresc. Disponibilitatea banilor pentru investitii si inovatie, pentru atragerea de oameni buni poate ajuta o firma sa-si imbunatateasca pozitia in industrie.”


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri