2 / 6

Reducerea impozitului pe dividende se amana

Noul Cod Fiscal va mentine impozitul pe dividende la 16% pana in 2017, urmand ca de la aceasta data impozitul sa coboare la 5%, dar sa fie aplicata CASS de 5,5% pentru castigurile de capital. Deocamdata, pentru anul viitor s-a renuntat la aplicarea CASS pe dividende.


"Masura reprezinta un pas decisiv pentru daramarea ultimilor investitori persoane fizice care mai rezistau in piata. Introducerea CASS pe investitii coroborata cu amanarea si mentinerea unui impozit pe dividende face din investitiile in piata de capital o gluma, fiind evidenta lipsa de cunostinte in acest domeniu a reprezentantilor politici. Piata sufera pentru ca autoritatilor de reglementare nu ii pasa de ea, iar acum vin si aceste masuri", a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).


In luna mai, Asociatia Brokerilor criticase o serie de masuri prevazute in proiectul initial al Codului Fiscal, reprezentantii acesteia afirmand ca suprafiscalizarea impusa va determina reducerea si mai drastica a investitiilor.


"Singura solutie pentru redresarea situatiei este aplicarea unui impozit de 1% pe investitiile mentinute intr-un interval de timp mai mare de un an", a concluzionat Dumitru Beze.


Totodata, Angela Rosca sustine ca reducerea impozitului pe dividende ar fi incurajat inregistrarea corecta a profiturilor si declararea dividendelor de catre companiile romanesti, cu precadere a celor detinute de capitalul autohton, precum si repatrierea unor profituri din strainatate detinute de companii straine cu capital romanesc. "Per total, e posibil sa fi generat chiar mai mult impozit decat se incaseaza in prezent".


Foto: Mediafax

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri