3 / 4

Guda, despre majorarea pensiilor cu 40%: Toate veniturile statului se duc pe salarii și pensii! O nebunie!

Analistul Iancu Guda consideră că, în condițiile economice actuale, respectiv un deficit fiscal ce va fluctua între 9% și 10% pentru anul 2020, o contracție a economiei de 10,5% în trimestrul al doilea, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și de 5% pentru întreg anul, conform estimărilor sale, nu este sustenabilă o majorare a pensiilor.

”În acest context, este nesustenabil sa crești pensiile. Nu sunt fonduri, fără sa compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare! Cheltuielile de asistenta socială (în special pensii) și cele de personal reprezintă 85% din veniturile publice! După această majorare, vor ajunge la 90%. Doar cele de asistență socială reprezinta 13%-14% anul acesta din PIB, iar după majorare vor tinde către 16%. Cel mai mult din istoria noastră și maximul din UE! Dacă se majorează pensiile cu 40%, atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii și pensii! O nebunie!”, precizează Guda.

Analistul este de părere că nu pot fi crescute sustenabil pensiile pe termen lung decât dacă se îndeplinesc 3 condiții, respectiv?
- crește numărul de contribuabili din sectorul privat raportat la numărul de pensionari. Aici analistul spune că România nu se califică în ceea ce privește acest aspect, numărul contribuabililor fiind chiar în scădere: Avem 4,5 mil angajați în privat și 5,1 mil pensionari (proiecție 5,5 mil în 2030)”.
- creste gradul de colectare al veniturilor publice. Nici acest aspect nu este îndeplinit de țara noastră: Avem cele mai mici veniturile publice raportate la PIB din UE (reflecta evaziunea fiscala foarte mare).”
- salariile cresc în sectorul privat datorită competitivității alimentate prin investiții! Din nou, analistul explică faptul că nici acest criteriu nu este îndeplinit de către România: Avem cele mai mici investiții publice / private / ISD raportate la PIB în ultimul deceniu, prin comparație cu alte tari din UE!

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri