3 / 5

Depozitele bancare au crescut mai incet in octombrie,

Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au temperat avansul anual la 25,2% in octombrie de la 32,6% in septembrie, pana la 140,66 miliarde lei (38,4 miliarde euro), dupa scaderea depozitelor in lei ale firmelor si a economiilor in valuta ale populatiei, arata BNR.

Fata de septembrie, depozitele populatiei si firmelor au scazut cu 3,3% in octombrie, in conditiile in care cele in lei au pierdut 4,1%, pana la 91,54 miliarde lei (echivalentul a 25,01 miliarde euro), iar economiile in valuta, exprimate in lei, au scazut cu 1,7%, pana la 49,1 miliarde lei (13,42 miliarde euro), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Exprimate in euro, valoarea depozitelor in valuta a crescut usor, cu 0,2%.

“Este foarte greu de apreciat atitudinea agentilor economici, pentru ca pe de o parte sunt motivati sa creasca economisirile, pe de alta partea s-ar putea ca acestia sa foloseasca lichiditatile pentru investitii sau pentru planuri la care nu reusesc sa obtina o finantare cu renatabilitate acceptabila”, a mai spus Rozalia Pal.

Din acest punct de vedere, Unicredit Tiriac Bank se asteapta pentru 2008 o crestere a depozitelor cu 18% pana la sfarsitul anului, insa deocamdata decelerarea a fost mai mare fata de aceasta asteptare. “Pentru 2009 credem ca depozitele vor fi sutinute de o oarecare crestere a salariilor desi si in cazul salariilor va fi si aici o decelerare fata de 24% crestere anuala credem ca se va ajunge la o crestere anuala realista de 10-12% cresterea anuala a salariilor”, mai spune Rozalia Pal.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri