3 / 6

Cautarea alternativelor

Pentru Dragan, anuntul prin care JPMorgan confirma preluarea rivalului Bear Stearns pentru o suma de doar doi dolari pe actiune nu reprezinta doar o clipa de referinta din istoria pandemiei financiare din Statele Unite, ci momentul in care finantistul a inceput sa isi analizeze alternativele profesionale. “Imi dorisem mai demult sa vin in Romania, chiar daca intr-o conjunctura mai tentanta pentru mine. Consideram acest pas ca o extensie a ceea ce am facut pana atunci, unde as fi utilizat caracterul meu antreprenorial. Industria de private equity reprezinta cel mai bun model pentru a-l pune in practica si de a-l combina cu expertiza financiara”, spune Stelian Dragan.

In vara anului trecut, finantistul roman a purtat discutii atat cu cei de la Global Finance, care cautau un inlocuitor pentru Stefan Bucataru, fost director de investitii la compania elena de administrare a investitiilor, cat si cu o banca de investitii din California. “Iulie-august a fost pentru mine o perioada de cautare a sufletului, insa in cele din urma am decis ca, din punctul de vedere al carierei, dar si personal, cea mai buna alternativa ar fi sa ma intorc acasa, dupa treisprezece ani”, spune Dagan.

Inainte de a bate palma cu grecii de la Global Finance pentru jobul de investment director, Dragan a mai purtat doua discutii cu head-hunteri din Romania, dar nu a ajuns la nimic concret. ”In vara mai exista posibilitatea sa lucrez in diferite banci de investitii din Romania. Era o perioada nebuna, cu un influx de talent ce venea inspre Romania”, isi aminteste Dragan.

Networkingul trebuie incorporat in strategia oricarui angajat – spune un sfat recomandat de specialistii in executive research - iar experienta lui Stelian Dragan confirma avantajul acestui tip de interactiune sociala. “Mai demult l-am intalnit in New York pe unul dintre partenerii Global Finance, care lucra pe atunci la JP Morgan pe partea de healthcare. Stiam ca el se intorsese in Grecia si am tinut legatura”, spune Dragan.

Astfel, in momentul in care a decis sa plece de la Bear Stearns, fostul manager de la JP Morgan, devenit executiv in cadrul Global Finance, l-a invitat pe Stelian Dragan la o discutie alimentata de un posibil interes din partea romanului de a activa in industria de private equity din regiune: ”Vino sa ne intalnim cu ceilalti parteneri si vedem daca putem gasi puncte comune pe care sa le concretizam”, asa a sunat invitatia elenilor, imediat dupa colapsul Bear Stearns.

In aparenta, decizia lui Dragan era greu de luat: tentante la jobul din Statele Unite erau “zona frumoasa, soarele, plaja”, iar sarcinile sale se bazau mai multe pe finantarea proiectelor de utilitati, construirea de hidrocentrale, adica ceea ce a facut mai demult tot pe piata americana. “Nu era o oportunitate care sa ma motiveze pe termen lung. Am primit oferta bancii din California cu sentimente mixte, insa astazi stiu ca un raspuns pozitiv nu m-ar fi facut fericit din punct de vedere profesional”, spune Stelian Dragan.

Din punctul de vedere al carierei si al provocarii profesionale oferta grecilor de la Global Finance a contat mai mult si avut mai multa greutate. “Faptul ca stai in America sau in Romania ramane o chestiune de geografie. Sunt diferente, dar conteaza foarte mult ceea ce faci si daca te duci cu placere la birou si iti poti dezvolta spiritul antreprenorial. E mai placut decat sa fii o alta piesa a unui mecanism”, argumenteza directorul de investitii de la Global Finance.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri