3 / 5

Estimari pentru primul trimestru

Pentru perioada imediat urmatoare estimarile brokerilor sunt temperate, din moment ce nu se intrevad schimbari importante ce pot relansa creditarea.

„Avand in vedere nivelul intermediat de brokeri consider ca volumele vor fi mici comparativ cu perioada similara a anului precedent, iar creditul neguvernamental isi va diminua de asemenea ritmul de crestere”, a spus Sorin Moncea (foto), managing partner in cadrul firmei de brokeraj bancar International Brokers.

Creditarea populatiei si firmelor de catre banci s-a accentuat usor in ianuarie la valoarea in lei, rata anuala de crestere urcand la 33,8%, de la 33,7% in decembrie, insa valoarea in euro a imprumuturilor s-a comprimat cu 1,45 miliarde euro, dupa deprecierea puternica a leului.

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii ianuarie, 206,436 miliarde lei (48,26 miliarde euro), fata de 198,086 miliarde lei (49,71 miliarde euro) in 31 noiembrie. In lei, creditele au avansat in ianuarie cu 4,2% fata de luna anterioara.

“In februarie s-au dublat volumele din ianuarie si conform analizei si compararii primei saptamani din martie cu prima saptamana din februarie am inregistrat o crestere de 300%. Volumele sunt mai mici comparativ cu anul trecut, insa ce ma intereseaza sa vad este trendul, aflat in crestere”, a declarat Bidian, in privinta evolutiei portofoliului Kiwi Finance.

Totusi, piata da semne de ameliorare, „tocmai de aceea urmaresc si trendul sa vad daca a fost o intamplare sau urmareste un traseu anume. Se vede o schimbare atat din partea clientilor, cat si a bancilor fata de sfarsitul anului trecut, cand era un blocaj total. Totusi, dezghetare este prea mult spus, dar sunt banci care acorda credite si exista clienti care le acceseaza. Eu ma astept ca acest trend sa continue, poate chiar sa creasca”, a estimat intr-un ton optimis Bidian.

Creditarea neguvernamentala va avea o crestere anualizata de doar 5-10% in in primul trimestru, conform Ancai Bidian, comparativ cu nivelul inregistrat anii trecuti de 30, 40 sau chiar 60%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri