2 / 6

Criza a determinat strategii investitionale prudente

Desi anul a inceput pentru administratori cu vestea proasta a plafonarii contributiilor pe Pilonul II, Ditescu este increzatoare in strategiile administratorilor care au condus anul trecut la randamente peste inflatie.

„Plafonarea contributiilor inseamna si comisioane mai mici din contributii, deja volumul businessului administratorilor este mai mic si nici nu poti face previziuni cu ce se va intampla pe viitor, insa, cu toate ca am inceput prost anul 2009, 2008 a fost foarte bun din punctul de vedere al randamentelor si prudenta investitionala va predomina si anul acesta”, noteaza ea.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu de +11% (7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta 11,3%). In primele 9 luni de functionare, fondurile de pensii obligatorii din Romania au obtinut un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzator unei performante anualizate de 11,9% - cele mai bune rezultate din regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit unui studiu OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), citat de APAPR.

„Criza a pornit aproximativ in acelasi moment in care a trebuit sa investim pentru prima data, de aceea nici un administrator din Romania nu a investit in instrumente financiare cu risc ridicat, decat putin si in cursul timpului au renuntat la acele participatii din piata de capital. Am avut timp sa ne repliem dupa modelele practicate in lume si am investit prudent”, a mai declarat sefa BCR Pensii.

Pana cand piata nu va da semne de indreptare, anul acesta administratorii vor investi in continuare in instrumente financiare cu risc scazut si se vor baza pe titluri cu venit fix. Cu siguranta, vor fi oportunitati de investitii si in piata de capital, dar este mai probabil ca administratorii vor prefera in continuare prudenta, crede Ditescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri