5 / 6

Planurile pentru 2009 si evolutia pietei

Pentru BCR Fond de Pensii, anul 2009 este anul consolidarii atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III. Compania a initiat deja procesul de preluare al fondului Omnifoarte de la Omniasig Pensii si, potrivit Simonei Ditescu, compania se gandeste si la alte preluari.

„Vom termina anul acesta cu o companie mai solida din punct de vedere al numarului de clienti, active in administrare, dar si din prisma obiectelor de activitate. Vom fi o companie de pensii prezenta atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III”, a declarat Ditescu.

In ceea ce priveste intrarea pe Pilonul III al pensiilor private facultative, BCR Pensii intentioneaza ca pana la finele anului in curs sa preia fondul Prudent (activ pe pilonul pensiilor private facultative) de la BCR Asigurari de Viata. „Suntem in curs de discutii, inca nu am depus nici un dosar la comisie, dar estimam ca vom prelua de la BCR Asigurari de Viata fondul Prudent tot anul acesta, care va fi un an de consolidare pentru noi”, a clarificat Ditescu.

In privinta altor preluari pe Pilonul II, Ditescu a reconfirmat ca BCR cauta noi oportunitati. ”Nu am declarat niciodata ca vom prelua OTP Fond de Pensii si Prima Pensie, cu Omniforte suntem in curs de fuziune, primul dosar a fost depus la Comisie si participantii au fost informati ca urmeaza fuziunea. Este adevarat ca suntem in continuare in cautare de oportunitati, iar pana la finalul anului piata se va calma si se vor face si fuziunile care au mai ramas de facut”, a spus Ditescu.

Ea a mai spus ca in urma acestor schimbari, compania tinteste o cota de piata de 5,50-6% pe Pilonul II la finele lui 2009. Dupa numarul de participanti, fondul are o cota de piata de 3,27% la nivelul lunii februarie (potrivit ultimelor date CSSPP) si 3,2% dupa active.

La aceasta data, sunt cativa administratori in industrie care au numar mic de participanti (OTP si Prima Pensie) si nu este rentabil pentru ei sa ramana in industrie, considera specialistul BCR Pensii.

In opinia Simonei Ditescu, piata va ramane cu 7-8 administratori de fonduri de pensii pe Pilonul II.

„O concentrare a pietei nu este buna, dar deja avem o concentrare a pietei la nivelul primilor 2 administratori, care au circa 60% din piata. Daca piata ar ramane la 7-8 administratori, activele lor in administrare si numarul de clienti repartizati fiecaruia s-ar echilibra. Este clar ca fondurile care au sub 50.000 de clienti vor face ceva in viitorul apropiat si atunci vom ramane cu administratorii care vor avea majoritatea in medie peste 200.000 de aderanti”, a subliniat in incheiere Ditescu.

Activele BCR Pensii in administrare au atins la nivelul lunii februarie, potrivit datelor CSSPP, 34,371 milioane de lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri