2 / 4

Administratorii fondurilor de pensii private isi vor recupera investitiile in 15 ani

In acest context, administratorii fondurilor de pensii private din Romania estimeaza ca isi vor recupera investitiile in urmatorii 15 ani, fiind investiti pana la aceasta data 1,6 miliarde de lei (450 milioane de euro), din care 1,1 miliarde de lei sunt inregistrati drept piederi.

"Aceste pierderi contabile nu afecteaza insa soliditatea financiara si operationala a companiilor de administrare, care mai au, chiar si dupa investitiile masive din anii trecuti, capitaluri totale de 400-500 milioane de lei pentru a sustine activitatea pe viitor", au declarat membrii APAPR.

La startul sistemului privat de pensii, administratorii estimau o recuperarea mai rapida a investitiilor, in aproximativ 10 ani, insa intre timp au intervenit cateva schimbari in industrie printre care plafonarea la 2% a nivelului contributiilor, dar si schimbarea regulilor contabile.

Prin comparatie, in Polonia, unde piata pensiilor private a demarat in 1999, administratorii si-au recuperat investitiile pana in 2008, primul an de castiguri, se mai explica in prezentarea APAPR.

Conform unei prezentari a APAPR, care ia in calcul un scenariu median, primul an in care administratorii ar urma sa aiba profit va fi 2021.

"Recuperarea investitiilor administratorilor (punctul de breakeven) va fi in 15 ani (anul 2021), cand companiile de administrare incep sa faca profit din aceasta activitate", potrivit oficialilor APAPR.

Datorita schimbarii normelor contabile, administratorii au fost obligati sa recunoasca din punct de vedere contabil, anul trecut, ca pierderi toate investitiile realizate la startul sitemului de pensii privat. Companiile de pensii private au inregistrat pierderi cumulate de 165 milioane de lei in 2007 si 880 milioane de lei, anul trecut.

Potrivit scenariului APAPR, pierderile cumulate ale administratorilor vor atinge un nivel maxim in anul 2013, de 1,243 miliarde de lei, dupa care se vor diminua treptat pana in 2021, an in care companiile vor recupera integral pierderile.

Andanut a explicat ca, pentru a respecta Legea 31/1990 (raportul dintre capitalul propriu si capitalul social trebuie sa depaseasca 0,5), unii administratori vor recurge la reduceri ale capitalului social cu volumul pierderilor contabile realizate.

"Reducerea capitalului social este o miscare contabila, pentru ca administratorii sa-si adapteze capitalul social la reglementarea impusa de Legea 31/1990", a mentionat Andanut, care a adaugat ca exista posibilitatea ca unii participanti sa considere ca investitorii de pe aceasta piata incep sa scoata bani din Romania.

“Vorbim de pierderi ale administratorilor, nu ale fondurilor – activele administratorilor si cele ale fondurilor sunt complet separate si diferite. Asadar, fondurile (banii clientilor) sunt pe profit!”, a spus Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR.

Randament mediu ponderat anualizat a fost de 11,3% in cadrul fondurilor pe pilonul II in 2008 (mult peste inflatia de 6,3%), in conditiile in care fondurile de pensii din statele membre OECD au inregistrat un randament mediu negativ de -23% in 2008, pe fondul crizei.
Datele mai noi ale APAPR arata ca fondurile au un randament mediu ponderat de 12,2% pe primele 11 luni (echivalent cu 13% anualizat).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri