2 / 5

Semnale pozitive

“Oameni care erau rezonabili si cand economia Romaniei era in boom sunt rezonabili si acum, cei care nu erau nici atunci rationali nu sunt nici acum. Acum un an un an si jumatate la fiecare activ bun romanesc aveam minim 7-8 oferte, au fost situatii in care am avut chiar 17 oferte, acum la active excelente ai situatii cand nu gasesti niciun cumparator”, rezuma Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners, situatia de pe piata de fuziuni si achizitii din Romania.

Potrivit acestuia, perioada mai 2008-mai 2009 se imparte in doua etape foarte importante si diferite. Daca in perioada mai-septembrie 2008, in Romania exista o urma de “euforie economica”, aceasta situatie s-a schimbat fundamental dupa 15 septembrie (caderea gigantului financiar Lehman Brothers).

“Cred ca va amintiti declaratiile fostului premier, Calin Popescu-Tariceanu, despre cum inflorea economia, toata lumea era fericita, se arunca cu bani in dreapta si stanga, evaluarile companiilor si activelor romanesti erau exorbitante. Aceasta situatie s-a schimbat fundamental dupa 15 septembrie, dupa acel 9/11 al finantelor mondiale, care practic a adus sistemul financiar mondial in pragul dezintegrarii, a stopat complet apetitul investitional pentru pietele emergente si a fost o chestiune de cateva saptamani pana cand Romania a intrat in brie. Din acel moment cumparatorii au incercat sa iasa din toate contractele care erau neplatite”, afirma Lionachescu.

Lipsa tranzactiilor pe piata de M&A, din luna septembrie si pana la finele anului, a fost coroborata cu o profunda criza in sistemul bancar romanesc, incepand cu noiembrie-decembrie.

“In cazul acesta nu se punea problema incheierii unor tranzactii pe piata de M&A. Atunci au aparut voci care cereau Guvernului sa se indrepte catre FMI, din pacate fara o reactie pozitiva la acel moment. Din fericire, dupa 15 martie, pentru investitorii straini a devenit aproape cert ca Romania va avea un acord amplu cu FMI si comunitatea europeana, si s-au mai linistit, s-au intors la negocieri”, explica oficialul Capital Partners.

Doru Lionachescu pozitioneaza aparitia primelor semnale de stabilizare a situatiei la sfarsitul lunii martie.

“Semnale pozitive sunt peste tot, nu numai in piata de fuziuni si achizitii. Nu trebuie san e mire sau sa dramatizam cifrele prezentate. Aceasta este situatia. Nu ne putem astepta ca intr-o economie care se contracta cu 6% in primul trimestru sa existe tranzactii. Propun sa nu ne entuziasmam si sa credem ca Romania se va intoarce foarte repede la cresterile fenomenale din ultimii ani, dar nici sa dramatizam, sa credem ca se prabuseste totul si nu mai exista nicio cale de iesire”, spune Lionachescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri