4 / 5

Indecizia antreprenorilor si investitorilor in M&A

Daca inainte de 2008, indecizia antreprenorilor a fost logica, in perioada post-criza aceasta indecizie devine contraproductiva, considera Ciprian Paltineanu, director executiv UniCredit CA IB Romania.

Potrivit acestuia, multe tranzactii erau inititate doar pentru a “testa piata”, fara a avea finalitate, in timp ce amanarea unei tranzactii conducea la o evaluare mai ridicata.

In prezent, indecizia antreprenorilor conduce la pierderea unor oportunitati de exit, restructurarea este amanata, iar datele financiare se deterioreaza (acces si mai dificil la creditare, risc de rollover). In plus , exista riscul de insolventa.

In opinia lui Ciprian Paltineanu, actionariatul ar trebui sa initieze tranzactii, sa porneasca o restructurare si sa renunte la atitudinea de asteptare. In plus, acesta ar trebui sa manifeste o mai mare transparenta si proactivitate fata de institutiile de credit si sa urmareasca evolutia pietei.

Pe de alta parte, indecizia investitorilor poate fi obiectiva, ceea ce se traduce printr-un plan de afaceri discutabil al tintei, incertitudini asupra ipotezelor de lucru, acces redus la finantarea bancara (LBO), limitarea modalitatilor de exit (IPO) sau subiectiva ce duce la o abordare oportunistica si expunere personala in caz de investitie nepotrivita.

“Nu orice activ poate fi cumparat la un discount semnificativ. Trebuie sa vedem si realitatea, daca vorbim de o companie solida, cu potential, chiar si in momentele acestea de piata trebuie sa aiba un pret cat de cat corect”, afirma Paltineanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri