2 / 6

Urzica, Consilium Advisors: Aceasta reorientare este normala

Valoarea deal-urilor a suferit un declin de 93%, in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, de la 2,659 miliarde euro la 199 milioane euro, potrivit datelor prezentate de Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania, in cadrul conferintei M&A Outlook 2009.

Marian Urzica (foto), partner la Consilium Advisors, sustine ca aceasta orientare spre tranzactii mici este normala, in conditiile in care banii fondurilor au fost ridicati si trebuie si cheltuiti, “dar cu o analiza de risc bine fundamentata, ori conceptul de sharing risk determina asumarea unor riscuri, dar pe tranzactii cu valori mici, plus ca managerii de fonduri stau pe un scaun fierbinte pe care trebuie sa si-l protejeze, nu mai asteapta bonusuri fabuloase”, a declarat managerul.

El se asteapta la o consolidare a unor jucatori din piata si vede deal-uri intre investitori strategici care au analizat deja companii tinta din Romania.

In plus, este posibil sa vedem tranzactii de peste 5 milioane de euro ca vanzare la pachet de distressed companies (companii care detin active neperformante) de catre banci comerciale.

“Exista posibilitatea ca activitatea de M&A in tarile vestice sa determine prin ricoseu si M&A pe subsidiare din Romania care sa depaseasca 10 milioane de euro, dar vom discuta de cazuri atipice”, a mai spus Marian Urzica, cel care a condus Trezoreria Alpha Bank mai bine de zece ani, intre 1996 si 2007.

In continuare, diferenta intre multiplii de evaluare este destul de mare intre Europa de Est si cea de Vest. In plus, piata gri din Romania are o pondere foarte mare in Produsul Intern Brut. In aceste conditii, Urzica spune ca vor fi putini cumparatori dispusi sa plateasca un premium.

La acestea se adauga si tensiunile sociale, riscul politic si valutar, care vor impinge jucatorii de talie mare spre piata americana, unde multiplii de evaluare aplicati la EBITDA s-au diminuat si criza pare ca incepe sa se termine.

Deci, sansele de a vedea mega-tranzactii pe termen scurt si mediu sunt foarte slabe.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri