4 / 6

Cine renunta la asigurari si pensii facultative?

La pensiile private facultative, spune Coman, au renuntat in primul rand persoanele fizice si companiile mici si mijocii, puternic lovite de criza, fiind nevoite sa nu mai ofere aceste beneficii angajatilor.

“Pe segmentul corporate problema este in special la achizitie, in sensul ca sunt din ce in ce mai putine companii care adauga pensii facultative in pachetul de beneficii pentru angajati. Cat despre rezilierile la pensile facultative, un beneficiu oferit angajatilor este mai greu sa se retraga. si atunci, cel putin uitandu-ne la cei care au inceput sa contribuie acum un an, acestia nu au renuntat. Au fost afectate in special microintreprinderile, cu 2, 3 , 5 angajati, care nu si-au mai permis sau au dat faliment”, a mai explicat Coman.

In cazul persoanelor fizice, renuntarea la pensiile private si la asigurarile de viata s-a datorat unor motive ce tin de incertitudinea financiara – romanii au “salvat” bugetul familiei taind din aceste cheltuieli.

“Apoi, au fost oameni care au avut pur si simplu nevoie de aceste lichiditati, in cazul politelor de asigurare de viata cu economisire. In cele din urma, mai este si categoria celor care nu au avut o nevoie clara, nu au inteles exact de ce si-au facut de exemplu o asigurare de viata, drept urmare au renuntat usor la acel contract. Astfel, revenim la contractarea exacta a produsului care sa raspunda nevoii identificate si asumate”, spune Coman.

Aproximativ 1% din totalul clientilor companiei reziliaza contractele. Ca pondere, rezilierile se mentin la egalitate intre produsele traditionale si cele cu componenta investitionala (unit-linked). Insa, ca sume, pentru ca la asigurarile de tip unit-linked prima medie este mai mare decat la produsele traditionale, acestea reprezinta circa 70% din totalul rezilierilor, potrivit Corneliei Coman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri