5 / 6

Cand ies din criza pensiile si asigurarile?

Pentru o revenire pe trend ascendent a acestor industrii este necesara mai mult decat iesirea din criza financiara, spune Cornelia Coman: este nevoie de o iesire din criza pihologica, precum si de o depasire a pesimismului legat in special de piata de capital.

Conform Corneliei Coman, volatilitatea cea mai mare au avut-o in aceasta perioada actiunile, insa in cazul investitiilor pe termen lung acestea aduc cel mai bun randament, de aceea expunerea pe actiuni, atat in cazul fondurilor de pensii private, cat si pe asigurarile de viata cu componenta investitionala, trebuie sa creasca in perioada urmatoare.

“Numai investind in actiuni putem aduce randamentele asteptate de clienti. Ar trebui sa ne oprim sa ne uitam la randamentul pe o luna, doua, trei al fondurilor de pensii private si sa lasam administratorii fondurilor sa-si faca treaba, uitandu-ne poate la 2-3 ani la randamentele obtinute. Daca stam luna de luna cu teama ca a mai scazut Bursa un pic, nu putem lasa fondurile de pensii sa investeasca in interesul participantilor”, spune Coman.

Ea mentioneaza ca pana acum fondurile de pensii facultative au avut o expunere mai mare pe actiuni decat fondurile obligatorii de pensii. Pe termen scurt, de 1-2 ani, rezultatele nu sunt vizibile, insa aceasta strategie de investitii se va dovedi mai avantajoasa pe viitor, mai ales dupa stabilizarea si revenirea pietelor financiare.

“In ceea ce priveste asigurarile de viata, revenirea pietei pe un trend crescator tine foarte mult si de oferirea de deductibilitati fiscale, in special la nivelul angajatorului, care nu va fi un factor decisiv in perioada imediat urmatoare, dar pe termen mediu si lung va ajuta la dezvoltarea acestei pietei. Si asta pentru ca acum asigurarile de viata sunt tratate ca beneficii si impozitate ca orice salariu”, detaliaza directorul general al ING asigurari de Viata.

In prezent, produsele de asigurare traditonale, care au atat componenta de protectie, cat si componenta de economisire si garanteaza un randament minim la maturitate, sunt cele mai cerute de clienti.

“Iar ca nevoie, pe primul loc ramane nevoia de a acumula pentru pensie si a doua nevoie este acumularea pentru studiile copiilor. 50% din politele noi vandute targeteaza nevoia de pensie, iar 25% sunt planurile investitionale pentru copii”, estimeaza sefa ING Asigurari de Viata.
Ca estimare pentru rezultatele pe care liderul le asteapta pe piata asigurarilor de viata in 2009, Cornelia Coman afirma ca “o stagnare a nivelului primelor brute subscrise la nivelul de anul trecut este un obiectiv ambitios, dar realist”.

De altfel, cu aceeasi situatie dificila se confrunta si piata globala de asigurari de viata, nu doar cea romaneasca, a concluzionat managerul.

ING Asigurari de Viata a inregistrat o crestere de 24% a volumului primelor brute subscrise in 2008 comparativ cu 2007, pana la valoarea de 620,6 milioane de lei (168,5 milioane de euro). In primul trimestru al anului in curs ING a ramas pe primul loc, cu prime brute subscrise de 130,2 mil. lei (30,5 mil. euro), desi a inregistrat o scadere a afacerilor de 4,5% comparativ cu perioada similara din 2008.










Inapoi la articol

Setari Cookie-uri