3 / 5

Trendul dezinflationst s-ar putea accelera peste vara

Mai drastic, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, estimeaza o reducere mai mare a ratei dobanzii, cu 0,75 puncte procentuale, si o scadere a ratei RMO cu aceasi magnitudine ca in sedinta anterioara, mai exact de 5% la pasivele in valuta si de 3% la cele in lei.

„Argumentele acestei estimari sunt starea mai precara a economiei decat era prognozata acum cateva luni, ceea ce ar putea accelera relxarea politicii monetare, si, existenta unei rate reale a dobanzii foarte mare in comparatie cu alte tari”, ne-a declarat Laurian Lungu, adaugand: „Tendinta dezinflatiei se va acceleara, probabil, peste vara, si, astfel, cred ca este necesara o reducere mai puternica a ratei dobanzii.

In prezent, nivelul dobanzii cheie este stabilit de BNR la 9% pe an, iar rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, astfel ca in economie avem o dobanda real pozitiva de peste 3%.

Analistul din cadrul Macroanalitica atrage insa atentia ca, „in mod clar politica monetara, de una singura, nu va fi suficienta pentru redresarea mai rapida a economiei si in mod imperios ea trebuie sustinuta de politica fiscala”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri