2 / 4

Trebuie sa continuam reducerea rezervelor minime pentru a adopta euro

Reducerea cu 5 puncte procentuale a nivelului ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, de la 35% la 30%, va elibera in piata aproximativ un miliard de euro, la fel ca la ultima scadere.

Acest miliard de euro ce va ramane la dispozitia bancilor la sfarsitul lunii august, ar putea constitui baza unui nou imprumut de tip “club loan” pe care bancile sa il acorde Ministerului de Finante pentru finantarea deficitului bugetar.

“Depinde doar de Ministerul Finantelor daca va apela la un nou imprumut de acest tip, insa, daca ar face asa nu ar fi rau pentru ca s-au imprumuta pe un termen mai lung comparativ cu imprumuturile pe termen scurt care le-a luat pana acum de la bancile comerciale”, ne-a declarat Lucian Croitoru.

In plus, decizia de reducere a rezervelor face parte din politica Bancii Nationale de intrare in anticamera Zonei Euro, ERM II (Exchange Rate Mechanism II), pentru care trebuie sa ajungem la un nivel al ratelor RMO (Rezerve Minime Obligatorii) similar cu cel al statelor ce au euro, a mai explicat consilierul guvernatorului BNR.

“Pentru a adopta euro trebuie sa ajungem la un nivel al rezervelor similar cu cel din statele din Zona Euro, de aproximativ 2% pentru pasivele in valuta. Conditiile actuale de criza au grabit putin acest proces, dar, pe viitor, este posibil sa vedem taieri mai mici sau mai mari ale rezervelor. O reducere cu 10 puncte procentuale nu este exclusa”, ne-a mai declarat Lucian Croitoru.

Pentru a putea adera la zona euro in 2014, Romania trebuie sa intre in ERM II pana la sfarsitul lui 2011 si sa ramana acolo o perioada de doi ani.

La sedinta anterioara de politica monetara, din data de 30 iunie, Consiliul de Administratie al BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.

Reprezentantii BNR au explicat in repetate randuri ca vor reduce rezervele pentru a ajunge la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana, insa scaderea acestora se va face treptat pentru a nu elibera o lichiditatea prea mare in piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri