4 / 5

Paltineanu, Unicredit CA IB: In vremuri de criza, rutina investitionala se sparge

Ciprian Paltineanu (foto), director executiv UniCredit CA IB Romania, spune ca FMI are o perspectiva macroeconomica bine pusa la punct, atat cu privire la Romania, dar si la restul tarilor membre ale Fondului.

„Din acest motiv, este de presupus ca estimarile FMI sunt realiste, la momentul la care aceste estimari sunt date publicitatii. Orice dezvoltari macroeconomice ulterioare pot duce la ajustari corespunzatoare ale estimarilor, fara ca acest lucru sa insemne ca autorul estimarilor initiale a gresit”, a declarat Paltineanu.

Astfel, el considera ca fiind realista prognoza de scadere a PIB cu pana la 8,5% in 2009, urmata de cresterea cu circa 0,5% anul viitor.

„Este important de vazut si cum se concretizeaza datele economice pe cel de-al doilea trimestru al anului, ce urmeaza a fi publicate in cateva zile”, explica directorul Unicredit CA IB.

Bancherul de investitii spune ca majoritatea investitorilor sunt inca in expectativa, asteptand si analizand ultimele rezultate economice.

„Expectativa este cumva justificata de perioada de vara, dar – foarte important – si de incertitudinea cu privire la revirimentul economic in tara de origine a investitorilor. Sunt destule cazuri in care tranzactii in derulare se suspenda sau anuleaza in urma unor decizii venite de la sediul central al investitorilor, nu datorita situatiei companiei-tinta, ci a companiei-mama”.

In Statele Unite, ultimele date macro cat si sondajele de opinie indica fundamentarea unui punct de cotitura in trimestrul al treilea, cand se prefigureaza sfarsitul perioadei de recesiune economica.

„Perioada necesara pentru a sterge efectele negative ale crizei, si a reveni la marimea economiei de dinainte de criza, este insa – in continuare – incerta. Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, estimeaza ca va fi nevoie de cel putin doi ani pentru o redresare globala completa, dar sunt si variante mai pesimiste”, explica Paltineanu.

Inca nu exista un consens nici cu privire la „forma” redresarii – U. V sau W – desi majoritatea intrevad o revenire in forma de U in Statele Unite.

„Cum Romania a intrat in criza mai tarziu decat SUA si alte economii dezvolate, intuitiv vorbind, ar fi normal sa isi si revina mai tarziu. Luand si acest ‹‹lag›› in considerare, ma astept ca Romania sa atinga punctul minim undeva in prima jumatate a anului viitor”, a mai spus Paltineanu.

Mai mult, in opinia sa, este relevant si cat timp va trece pana la o redresare completa in Romania.

“In conditiile in care strategia de crestere economica se focalizeaza pe investitii, infrastructura, export (inclusiv de produse agricole) si castiga momentum prin utilizarea fondurilor europene in aceste domenii, este posibil ca revirimentul economic domestic (de la recesiune maxima pana la redresare completa) sa fie chiar mai rapid decat cel global”.

Paltineanu declarata ca se pot gasi oportunitati interesante de investitii chiar si intr-o economie in recesiune, in primul rand pentru ca investitorii, atat startegici cat si financiari, investesc pentru viitor, nu pentru trecut.

„Investitia se bazeaza pe estimarile de crestere viitoare, iar trecutul este folosit ca si referinta pentru a se confirma sau infirma varianta de baza a estimarilor de crestere. In mod evident, este greu de crezut ca o companie care a fost mai tot timpul pe pierdere isi va reveni spectaculos si va creste exponential. Dar nu este imposibil, au mai fost cazuri, doar ca atunci e nevoie de un catalizator care sa induca acesta crestere spectaculoasa. Daca investitorul este convins ca acel catalizator functioneaza, isi va asuma riscul si va lua decizia de investire”, spune Paltineanu.

In plus, exista un gen de companii de care investitorii vor ramane intotdeauna interesati: „cele eficiente, care care au crescut in maniera sustenabila, fara excese si chiar beneficiaza de recesiune si de iesirea de pe piata a competitorilor pentru a castiga market share, chiar in conditiile in care piata pe care activeaza acestea se contracta”.

„Rutina investitionala se sparge in aceste momente de criza (si din punct de vedere al tintei cat si al investitorilor). Acum, este mult mai usor ca si companiile interesante sa se diferentieze de marea masa a celor ce au crescut odata cu piata. Tot asa cum devine mai usor pentru investitorii vizionari (strategici sau financiari) sa se diferentieze de restul plutonului”, a conchis Ciprian Paltineanu.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri