2 / 5

Sistemul pensiilor private functioneaza, desi mai sunt necesare schimbari

Pe partea sistemului privat sunt necesare si aici schimbari si adoptate noi legi care sa completeze si sa perfectioneze sistemul, insa specialistii contactati de Wall-Street au atras atentia ca sistemul functioneaza, fapt dovedit si de rezultatele financiare inregistrate de la lansare pana in prezent de fondurile de pensii administrate privat.

“Per ansamblu, sunt de acord ca sistemul de pensii private functioneaza, pentru ca reforma s-a facut, iar modificari si ajustari la legile si norme atat pe pilonul II al pensiilor private obligatorii, cat si pe pilonul III al pensiilor private facultative s-au facut si continua sa se faca.

Totodata, sistemul creste constant, iar randamentele au fost peste inflatie si anul trecut, si anul acesta, iar cifrele demonstreaza ca avem o piata in crestere si functionala”, declara Cornelia Coman (foto), CEO ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Potrivit APAPR, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu de 8,89% pe primele 7 luni ale acestui an, unul de 13,98% in ultimul an si o performanta medie anualizata de 13,23% de la lansarea din luna mai 2008. La randul lor, fondurile de pensii private facultative au obtinut un randament mediu de 8,75% pe primele 7 luni din 2009, unul de 9,28% in ultimul an si o performanta medie anualizata de 6,37% de la lansarea din luna mai 2007.

Cu toate acestea, subliniaza Coman, nu putem scapa din vedere faptul ca anul acesta au avut loc doua schimbari care au incetinit semnificativ reforma sistemului de pensii din Romania.

Primul lucru se refera la inghetarea la 2% a contributiei pe Pilonul II al pensiilor private obligatorii, care trebuia sa ajunga la 2,5% in 2009, potrivit calendarului initial.

Inghetarea la 2% in 2009 a contributiilor pe Pilonul II va duce la o scadere de 15% a pensiei finale, la sfarsitul perioadei de cotizatie, aminteste Coman rezultatele unui studiu al organizatiilor abilitate in domeniu.

„Inghetarea contributiilor reprezinta pierderi de 350 de milioane de lei pentru participanti in fiecare an in care contributia ramane "in spatele" calendarului initial (2009 si posibil 2010, daca Finantele decid asupra unui procent de 2,5%, in loc de 3%, asa cum ar trebui)”, adauga Andanut.

Al doilea factor negativ se refera la cresterea luna de luna a numarului de conturi goale (conturile nealimentate ale participantilor).

“Acesta este un al doilea semnal foarte grav, acest indicator a ajuns la 29% la sfarsitul lunii iunie si este foarte grav pentru ca daca angajatorii nu platesc contributiile sociale este un semnal prost si pentru sistemul de stat. Daca banii nu ajung in conturile aferente Pilonului II, ele nu ajung nici la pensia de stat”, aminteste Coman.

Pe de-o parte, spune Andanut, conturile nealimentate lunar afecteaza in mica masura fondurile, intrucat cresterea numarului de participanti si (inca!) majorarile salariale compenseaza acest efect asupra industriei ca intreg, dar cu siguranta afecteaza participantii carora nu li se platesc contributiile diminuandu-se astfel pensia.

El adauga ca participantii pot verifica acum daca aceste plati se fac folosind serviciile oferite de administratorii de Pilon II, de exemplu, site-urile de verificare a contributiilor si contului personal de pensie privata si pot lua masuri in cazul in care exista nereguli.

De la startul sistemului insa numarul conturilor goale a scazut la 8,5% din total, adica 406.000 de conturi nu au primit nicio contributie, arata datele APAPR la finele primelor 7 luni din 2009.

La sfarstitul primelor 7 luni ale anului aflat in desfasurare, confrom APAPR, numarul total al aderentilor la fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la aproape 4,8 milioane, dintre care aproape 4,4 milioane au primit in contul personal cel putin o contributie lunara, din cele 15 virate pana in prezent.

Activele nete ale fondurilor de pensii private au ajuns la 1,7 miliarde de lei, adica 404,8 milioane de euro.

In cazul pilonului III al pensiilor private facultative, numarul total de participanti la fondurile de pensii private facultative a depasit 173.000, in crestere cu peste 3.500 fata de mijlocul anului si cu peste 22.000 de la inceputul acestui an, informeaza APAPR.

In ultimul an, spune Asociatia, la fondurile de pensii facultative au aderat aproape 56.000 de noi participanti.

Activele fondurilor de pensii private facultative au depasit 150 de milioane de lei, adica 35,68 de milioane de euro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri