2 / 4

Creditele in euro sunt, in continuare, mai avantajoase

Creditele in euro au ramas cele mai atractive de pe piata, desi Banca Nationala a Romaniei a incercat sa convinga bancile sa promoveze creditele in lei si in ciuda faptului ca leul a pierdut teren in fata monedei europene.

“Creditul in euro este, in acest moment, cel mai potrivit chiar si tinand cont de riscul cursului de schimb deoarece nivelul ratei EURIBOR este foarte scazut”, a declarat Gabriel Cretu (foto), directorul de vanzari al OTP Bank Romania.

In conditiile in care bancile platesc o dobanda de aproximativ 4% pentru depozitele in euro, si mai adauga si costul cu rezerva minima obligatorie la valuta, iar EURIBOR este, in prezent, sub 1%, dobanzile pentru creditele in euro ajung la 5,5%.

“In cadrul proceselor de restructurare a creditelor neperformante au fost imprumuturi in lei pe care le-am transformat in euro pentru a ajuta clientii pentru ca, desi acestia au venituri in lei tot le este mai avantajos”, a adaugat Cretu.

Pe de alta parte, nivelul indicelui ROBOR luat in calcul la componenta dobanzii aferente creditelor in lei este de aproximativ 10%. Pe langa acesta se mai adauga si costul rezervei minime obligatorii aplicate pasivelor in lei si marja de profit a bancii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri