2 / 5

Efectele deciziei BNR vor fi marginale si nu se vor vedea curand

Decizia BNR conduce la o continuare a tendintei de reducere a dobanzilor din piata, dar cu un decalaj in timp.

“In mod normal dobanzile din piata ar trebui sa se reduca dupa decizia BNR, dar acest lucru depinde si de politicile fiecarei banci. Efectele deciziei BNR sunt marginale, nu cred ca dobanzile se vor vedea curand, cu atat mai putin peste noapte”, a declarat pentru Wall-Street Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Laurian Lungu estimeaza ca Banca Nationala va mai opera o noua reducere de dobanda pana la finalul acestui an, tot de 0,5 puncte procentuale, desi nu este exclus si un pas putin mai mare, astfel ca nivelul dobanzii cheie ar ajunge la 7,5%.

“Trendul dobanzilor este descrescator, atat la depozite cat si la credite, dar importanta este viteza cu care acestea scad. La creditele de consum nu cred ca vom mai vedea reduceri de dobanda, dar la alte tipuri de credite da, iar la depozite nu cred ca mai este mult loc de reducere a dobanzilor”, a explicat pentru Wall-Street Nicolae Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

In opinia economistului ING orizontul de timp in care vom mai vedea reduceri la dobanzile la credite este de 6 luni – 1 an.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va avea loc pe 3 noiembrie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri