2 / 7

Fondul de Garantare se pregateste de start

La aceasta data, una dintre principalele preocupari ale CSSPP este Legea Fodului de Garantare, care este intr-un stadiu final, potrivit sefului Comisiei. ”Legea este intr-o forma finala, cu amendamentele formulate de catre administratori si societatea civila si apreciem ca cel mai tarziu pana la finalul lunii noiembrie sa fie discutata de Guvern si data Parlamentului ca propunere legislativa. Alaturi de Ministerul Muncii, finalizam textul legii, pentru a-l pune pe masa Guvernului”, spune Oancea.

El mai spune ca fata de forma postata de site-ul Comisei, legea nu va suferi modificari esentiale, ci doar anumite clarificari de text cum ar fi modul de calculare a contributiei la fondul de garantare, va fi definit mai bine care este rolul fondului, cand intervine acesta si aici CSSPP are de stabilit impreuna cu Ministerul de Finante ca in situatia in care fondul de garantare nu ar putea acoperi anumite deficite neprogramate, statul sa poata interveni in ultima instanta, la fel ca in sistemul bancar. Acest aspect va fi stabilit, spune Oancea, in momentul trimiterii legii pentru aviz diferitelor institutii.

“Totusi, statul ar urma sa acopere doar pe termen scurt deficitele, fara sa exista posibilitatea de a ramane cu pierderea. Ulterior, statul sau fondul de garantare urmeaza sa recupereze finantarile sau ajutoarele date in situatii de criza din veniturile celor care trebuia sa dea aceasta suma, adica administratorii fondurilor”, a specificat Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri