1 / 7

Cum va fi sistemul de pensii private peste 10 ani?

Sistemele de pensii private din regiune, din Polonia si Ungaria, cu care adesea sistemul autohton este comparat, au implinit 10 respectiv 11 ani. Privind exemplul celor doua tari, potrivit presedintelui CSSPP, nivelul activelor sistemului de pensii private autohton va depinde de deciziile care se vor lua in urmatorii ani, pentru ca in conditiile in care nivelul contributiilor va creste asa cum a fost programat, sau cel putin se revine la calendarul initial, (dupa inghetarea contributiei la 2% in februarie a.c.), volumul activelor ar trebui sa ajunga la 5 miliarde de euro peste 10 ani.

“Ar fi insa de dorit ca activele sa avanseze printr-o crestere a nivelului contributiilor intr-un termen mai scurt, adica acestea sa nu creasca cu 0,5% in fiecare an, ci cu 1%. Ar fi benefic atat pentru reforma sistemului de pensii in general, cat si in ceea ce priveste gestionarea sistemului de pensii. Este de dorit un efort mai mare intr-un termen mai scurt”, a declarat Mircea Oancea (foto).

Un volum mai mare de active genereaza, spune seful CSSPP, o administrare si mai performanta, din care vor rezulta pensii mai mari pentru beneficiari. “Statul va avea o povara mai redusa, povara intre ghilimele pentru ca este datoria statului sa asigure pensii decente, insa si statul se confrunta cu evolutia demografica negativa, de aici si nevoia ca sistemul sa fie reformat”, a specificat el. Sistemul de pensii trebuie reformat incepanad cu masurile parametrice care au inceput cu anii 2001, dar mai ales 2005 si cu alte masuri, cum ar fi pensiile complementare, pensiile private.

“In acest moment nu putem spune ca nu avem o imagine de ansamblu a starii sistemului de asigurari sociale si de pensii sau ca nu avem programe sau strategii in domeniu, dar ele au fost lasate deoparte datorita situatiei economice prin care trece tara. S-a inceput implementarea sistemului privat, dar mai sunt necesare masuri de stimulare, de sprijin pentru ca aceste sisteme private de pensii sa aduca in timp, alaturi de sistemul public, rezultatele scontate”, a tinut sa precizeze presedintele CSSPP.

“Ma voi declara multumit daca nivelul contributiei de pe pilonul II va ajunge la cel putin 2,5% din salariul brut in 2010”, a specificat Oancea. In orice caz, afirma el, anul 2010 trebuie sa fie unul al abordarii sistemului pensiilor private cu o politica de sustinere definita chiar prin buget, inclusiv in cadrul acordurilor pe care Romania le are cu institutiile financiare internationale. “Asa cum s-a luat o hotarare pentru acoperirea unui deficit mai mare la bugetul de stat, se pot gasi resurse si pentru acoperirea unui deficit programat pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp pentru sistemul public de pensii”, a declarat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri