2 / 4

Solutii pentru viitorii pensionari

Totdata, organizatiile profesionale si de reprezentare a investitorilor straini din Romania au semnat recent o scrisoare deschisa adresata autoritatilor guvernamentale, in care atrageau atentia asupra problemelor care persista in sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) si care afecteaza atat interesele actualilor participanti viitori pensionari, cat si actionarilor companiilor de administrare a fondurilor de pensii private de pe piata locala.

"Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor romani de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a Romaniei. Investitorii straini care au fondat aici companii de administrare a fondurilor de pensii private isi pierd increderea in acest sistem si in Romania, daca aceste reforme nu continua asa cum au fost ele propuse la startul sistemului. Reducerea populatiei active, care contribuie la bugetul public de pensii, combinata cu procesul de imbatranire a populatiei pun o presiune tot mai mare pe sistemul public de pensii existent in Romania", a declarat Nuria Simon Artigas, director executiv al Camerei de Comert a Olandei din Romania, unul dintre semnatarii scrisorii.

Pilonul II a inceput cu un nivel de 2% al contributiei urmand sa ajung la 6% la finalul procesului de crestere al acesteia, in 2016. Nivelul de la care s-a pornit este de altfel cel mai mic din regiune.

“Solutia ar fi ca anul viitor sa se ridice nivelul contributiei de pe pilonul II cu un punct procentual sau sa se revina macar la acea crestere anuala de 0,5% si acest lucru este cu atat mai greu cu cat Romania a pierdut 10 ani fata de Polonia sau Ungaria, state care au peste un deceniu de cand au implementat sistemul modern de pensii, de contributii capitalizate, care raman in contul oamenilor si le pot vedea in orice moment, spre deosebire de sistemul de stat, care de altfel nici nu este viabil pe termen lung”, spune analistul economic Radu Limpede (foto).

“Sistemul pensiilor de stat se indreapta clar catre faliment, nu ca ar fi Romania intr-o situatie mai speciala, ci pentru ca aceasta este realitatea in contextul evolutiei demografice negative. Astfel, trebuie gasite solutii alternative, iar solutiile sunt pilonul II si pilonul III, modalitatea de a-ti pune banii intr-un cont individual, din propriul venit, despre a carui evolutie sa stii mereu cu exactitate”, a detaliat Dragos Cabat.

La aceasta data, in Romania, aproape 3,9 milioane de pensionari au sub 1.000 lei pe luna (adica 81% din total) si doar 44.000 de pensionari au peste 2.000 lei pe luna (adica 0,9% din total).

Pe de alta parte, “o contributie mai mare este greu de acordat pentru ca ar dezechilibra si mai tare pilonul I subventionat puternic din bugetul de stat si daca contributia pe pilonul II ar creste, deficitul pentru pilonul I ar fi si mai mare. Pilonul III reprezinta desigur viitorul, dar un viitor destul de indepartat”, a declarat Baltazar, explicand ca pensiile facultative tin de un viitor indepartat deoarce acestea inca nu au un grad de popularitate accentuat in randul romanilor.

Totusi, Dragos Cabat afirma ca, desi pe termen scurt marirea contributiei poate aduce un deficit mai mare a bugetului asigurarilor sociale, fiind mai putini bani pentru pilonul I, aceasta nevoie de finantare a pensiilor de stat va fi un efect pe termen scurt, pentru ca in urmatorii 10-20 de ani lucrurile se vor echilibra si oamenii vor trai din ceea ce ei insisi au economisit.

“In acelasi timp, pentru pilonul III este importanta marirea deductibilitatii fiscale, (400 de euro/ an la aceasta data n.r.). Este necesar sa fie facuti noi pasi in acest sens, pentru ca pilonul pensiilor facultative sa fie dezvoltat cat mai repede si cat mai bine, sa existe deductibilitati fiscale si mai mari pentru cine vrea sa economiseasca prin acest sistem”, explica Limpede.

“Este nevoie de marirea deductibilitatii fiscale pentru a fi mai usor de convins oamenii sa economiseasca in acest mod, altfel va fi greu sa fie atrasi spre pilonul III”, completeaza Cabat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri