3 / 4

Ce reprezinta fondurile de pensii private pentru sistemul financiar?

Pe langa alternativa la pensia de stat, fondurile de pensii sunt o metoda de finantare a intregului sistem financiar pe termen lung si in principal pentru piata bursiera (obligatiuni, actiuni). “Piata de capital din Varsovia, de exemplu, a devenit foarte dezvoltata si unul din factorii cei mai importanti l-au reprezentat fondurile de pensii private, care exista la ei de mai bine de 10 ani”, detaliaza Limpede.

“Fondurile de pensii vor ajuta semnificativ la dezvoltarea pietei de capital din Romania, fiind totodata o modalitate interna excelenta de finantare, mai ales pentru ministerul de finante, intrucat fondurile cumpara bonurile de trezorerie, iar ministerul poate in acelasi timp sa extinda si alte modalitati de finantare, lucru facilitat de faptul ca fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung. Iar pe o piata de capital slab dezvoltata ca cea romaneasca, fondurile de pensii pun presiune pe aceasta pentru o dezvoltare cat mai rapida”, completeaza Cabat.

Pe termen lung, adauga Radu Limpede, fondurile de pensii sunt un indicator de sanatate a economiei. “Pentru ca in toate tarile lumii apare ceea ce se numeste “bomba demografica”, progresul stiintei si al medicinei face ca oamenii sa traiasca din ce in ce mai mult, iar natalitatea scade in acelasi timp facand din vechiul sistem unul neviabil este necesara trecerea la modelul multipilon recomandat de Banca Mondiala, implementat de mult timp in alte tari si in care pensiile devin o investitie din timpul vietii astfel ca fiecare dintre noi va stii la ce pensie sa se astepte la finalul activitatii profesionale”, a mai explicat Limpede.

El atrage atentia ca este foarte important ca Romania sa ajunga in cativa ani sa aiba fonduri de pensii capitalizate, pentru ca va conta foarte mult in mersul pietei financiare, in psihicul angajatilor si eventualele credite care se vor mai lua de catre populatie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri