3 / 5

Cresterea tarifelor la RCA va fi de cel putin 20% la politele pentru 2010

Allianz a anuntat, de asemenea, ca va majora tarifele pentru politele de raspundere auto obligatorie (RCA) valabile din 2010. Majorarile vor fi facute intr-o limita minima de 20% si o limita maxima care poate fi si de peste 100%, a spus Constantinescu.

"Majoram tarifele pentru toate politele care incep de la 1 ianuarie, mai ales in functie de varsta, locatie, doi factori care dau diferente foarte mari in ce priveste nivelul primelor. Apoi, prima de baza este calculata in functie de fiecare tip de masina", explica Constantinescu, adaugand ca tarifele la RCA ar trebui sa se majoreze cu circa 30% la nivel de piata pentru politele valabile de la 1 ianuarie 2010, mai ales din cauza cursului de schimb.

In acelasi timp, pe sectorul RCA, rata bruta a daunei a atins in primele noua luni cel mai inalt nivel inregistrat vreodata de compnaie, de circa 100%.

Asiguratorul motiveaza aceasta evolutie prin cresterea costurilor cu piesele si manopera in service-urile auto, marirea frecventei notificarilor de daune si majorarea semnificativa a ponderii indemnizatiilor pentru vatamari corporale si daune morale. Pe segmentul RCA, dauna medie a fost de 5.100 lei pentru persoane fizice si de 6.500 lei pe segmentul corporate.

Fata de acelasi interval din 2008, indemnizatiile pentru vatamari corporale si daune morale au crescut de trei ori, ajungand sa reprezinte peste 11% din daunele totale pe segmentul RCA, fata de 5% in 2008, conform societatii de asigurari.

Dauna medie pe vatamari corporale a fost in primele noua luni de 43.000 de lei, comparativ cu 26.000 de lei, anul trecut. Compania a inregistrat anul acesta 350 de cazuri, in timp ce anul trecut a avut 170 de cazuri, iar tendinta asteptata este ca cererea de despagubire in cazul vatamarilor corporale si daunelor morale sa creasca intr-un proces similar pietelor mai dezvoltate, unde nivelul este de 50%. ”Daunele de acest gen vor creste pentru ca nu avem cum sa ne distantam de Europa din total daune, iar acestea vor fi acoperite tot din prima de asigurare, din pacate acesta este mersul lucrurilor”, a detaliat Constantinescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri