2 / 4

Inflatia ar putea ajunge sub 4% in iunie, in ciuda presiunii accizelor

Decizia bancii centrale de a relua relaxarea politicii monetare prin scaderea dobanzii cheie la 7,5%, de la 8% are la baza doua aspecte, potrivit economistului-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionu Dumitru (foto).

"In primul rand, normalizarea situatiei politice din Romania ce permite continuarea acordului de finantare externa cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale a permis bancii centrale sa continue relaxarea politicii monetare", proces ce a fost oprit la finalul anului 2009 pe fondul incertitudinilor politice si din economie, a explicat economistul Raiffeisen Bank.

Totusi, banca centrala ramane prudenta. "Conduita politicii monetare a vizat conservarea perspectivelor de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu si ancorarea anticipatiilor inflationiste in contextul accentuarii riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri pe fondul climatului politic volatil din ultima parte a anului 2009. Astfel, se consemneaza mentinerea prudentei conditiilor monetare reale de ansamblu", au explicat oficialii BNR in comunicatul detaliat publicat dupa finalul sedintei de politica monetara.

"In al doilea rand, dupa ce se va incorpora in totalitate efectul accicezor, perspectivele dezinflationiste arata ca sunt sanse ca rata anuala a inflatiei sa ajunga sub 4% in prima parte a acestui an", a declarat Ionut Dumitru.

Rata anuala a inflatiei se plasa, in noiembrie, la 4,65%, in timp ce tinta Bancii Nationale pentru 2009 era de 3,5%, plus sau minus 1 punct procentual.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri