3 / 4

Baltazar: Scaderea dobanzilor la credite se va vedea in T2

Primele efecte ale deciziei BNR de ieri vor incepe sa se vada abia peste o luna, sustine analistul Bogdan Baltazar (foto), costul creditelor va inregistra o scadere importanta abia de la inceputul trimestrului al doilea din acest an.

"Va exista un ecart de o luna pana cand bancile isi vor face socotelile si vor incepe sa reduca dobanzile si abia la inceputul trimestrului al doilea se vor vedea mai bine reducerile de dobanzi la credite. Reducerea costului finantarii este necesara pentru a se putea relansa economia", a declarat Bogdan Baltazar.

Bancherii au redus in ultimele luni din 2009 dobanzile la credite in speranta ca vor stimula activitatea de creditare sau ca vor usura sarcina de plata pe care o au clientii actuali pentru a nu se confrunta cu si mai multe credite neperformante, insa efectul nu a fost cel dorit. Cererea pentru credite nu a fost stimulata, iar restantele populatiei si ale companiilor au continuat sa creasca.

"Anticipez ca Banca Nationala va mai reduce dobanda cheie in acest an, pana la 6,5%, dar cu conditia de a tine inflatia sub control", a adaugat Baltazar.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 3 februarie, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri