2 / 5

Se va lupta BNR cu leul si in 2010?

Desi de aproape doi ani sustine ca leul este subevaluat si are nevoie de un "viitor mai frumos" decat prezentul, consultantul Bogdan Baltazar (foto) considera ca Banca Nationala va interveni pe piata valutara daca se va ajunge la o supra-apreciere a leului pentru a nu descuraja exporturile.

"Exista toate fundamentele pentru ca leul sa se aprecieze. Bugetul a fost aprobat, ne vom incadra in tintele convenite cu Fondul Monetar International si urmeaza sa primim urmatoarele transe din imprumutul contractat si, de asemenea, riscul de tara al Romaniei este in scadere, iar nivelul CDS (Credit Default Swap) a coborat pana la aproximativ 230 de puncte de baza", a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Baltazar, bancherul care s-a aflat la conducerea BRD in perioada 1998-2004.

Noile prognoze pe cursul de schimb, care fluctueaza in intervalul 3,9 - 4,1 lei pentru un euro, sunt mult mai realiste in opinia economistului Daniel Daianu, care sustine ca acum se speculeaza pe aprecierea leului.

"Este posibil sa asistam la o supra-apreciere a leului, caz in care eu nu exclud o interventie a Bancii Nationale, asa cum a procedat si atunci cand se inregistra o depreciere brutala a monedei nationale", a declarat Daniel Daianu (foto stanga).

O puternica depreciere a leului s-a inregistrat la inceputul anului 2009, cand nivelul cursului a depasit pragul de 4 lei/euro si a urcat in doar cateva zile la aproape 4,32 lei/euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri