2 / 5

Reinscrierea ipotecii nu este deloc ieftina

Primul cost intalnit la refinantarea unui credit este comisionul de rambursare anticipata, ce variaza intre 1% si 5% in functie de banca. Ulterior, daca se discuta despre refinantarea unui credit ipotecar, atunci lucrurile se complica din cauza costurilor ridicate cu reevaluarea si inscrierea ipotecii.

“Daca se doreste refinantarea unui credit ipotecar sau de consum trebuie luat in considerare si faptul ca exista un comision de rambursare anticipata aferent creditului ce se doreste a fi incheiat. Valoarea comisionului va compensa o parte din diminuarea de dobanda castigata prin refinantare. In plus, la creditele ipotecare sau de consum garantate cu ipoteca apar si cheltuieli suplimentare legate de reevaluarea ipotecii si reinscrierea ei, costuri a caror valoare nu este deloc neglijabila”, subliniaza economistul Ionut Dumitru (foto).

Costurile cu resinscrierea ipotecii pe numele unei alte banci nu sunt neglijabile, iar durata de timp necesara acestui proces nu este nici ea scurta.

“In plus, la refinantarea unui credit ipotecar se va realiza si o reevaluare a ipotecii, in urma careia s-ar putea ajunge la o valoare a acesteia mai mica decat cea initiala”, explica Dumitru. Spre exemplu, o proprietate ipotecata evaluata initial la 100.000 de euro ar putea valora, in cazul unei revaluari, doar 70.000 de euro, iar clientul nu ar mai putea contracta un credit de o valoare la fel de ridicata ca cea initiala.

“Daca m-as refinanta as putea sa castig 2 puncte pocentuale la dobanda, dar exista riscul sa suport costuri mai mari cu refinantarea", atrage atentia economistul sef al Raiffeisen Bank.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri