2 / 5

De cati bani are nevoie Grecia pentru a evita colapsul?

Dupa ce Comisia Europeana s-a vazut in fata faptului implinit, discutiile s-au mutat spre a afla ce trebuie facut pentru a salva Grecia de la faliment rasunator, in conditiile in care guvernul elen nu are cum sa finanteze deficitul bugetar.

Pachetul financiar necesar pentru a salva Grecia s-a vehiculat la inceput a fi de 45 miliarde de euro, insa recent CE si FMI au afirmat ca vor pune la dispozitia Greciei 100-120 miliarde de euro pe o perioada de trei ani, insa au pus conditii.

Pe de o parte, FMI cere Greciei reducerea cheltuielilor bugetare, in special cele salariale, iar pe de alta parte, Germania vrea sa vada mai intai ca guvernul elen isi face temele. Guvernul de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an si la sub 3% in 2012.

"Situatia din Grecia este sensibila, insa cu suportul financiar de la UE si FMI cred ca poate fi reparata. Ceea ce ma face sa fiu mai ingrijorat este ca si Portugalia se afla in dificultati si i s-a coborat ratingul. Tarile membre au acceptat sa sprijine Grecia, dar nu sunt confortabile sa suporte o asemenea factura. In plus, in acest fel se constituie un precedent...", a excplicat Florian Libocor, economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale.

Criza din Grecia si tensiunile privind posibilitatea unui faliment de stat au afectat puternic zona euro, influentand evolutia monedei europene fata de dolarul american, insa efectele s-au vazut pe toate pietele financiare si bursiere, inclusive pe cele emergente.

Indicii burselor europene au scazut zilele trecute chiar si cu 5% procente in unele cazuri, dupa ce agentia de rating S&P a coborat ratingul Greciei cu trei trepte la BB+, incadrand statul elen in categoria “junk”, adica fara recomandare de investitii.

Doar in 2010, tarile din zona euro intentioneaza sa acorde Greciei imprumuturi de salvare in suma de 30 miliarde euro, iar FMI va suplimenta aceasta suma cu inca 15 miliarde euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri