3 / 5

Ce impact are criza din Grecia asupra zonei euro?

Criza bugetara a Greciei, care a scapat din frau finantele publice, reprezinta, potrivit economistilor din intreaga lume, primul test major pentru zona euro de la aparitia acesteia in 1999, odata cu lansarea monedei unice.

Un al oficial al BCE a subliniat ca impactul crizei bugetare din Grecia, ce provoaca temeri legate de stabilitatea zonei euro, nu trebuie sa fie supraestimat. Ewald Nowotny, oficial al BCE si presedintele bancii central a Austriei, a declarat: “Tarile din zona euro exercita numeroase presiuni asupra autoritatilor de la Atena pentru a pune ordine in finantele publice. (…) Este vorba mai mult de o problema de principii. Este important, in acest caz, ca regulile jocului sa fie respectate”.

Mai grav, insa, este faptul ca Portugalia si Spania se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea a Greciei, cele doua state avand un deficit bugetar ridicat, motiv pentru care au fost retrogradate zilele trecute de agentia de evaluare financiara S&P.

“Problemele unor tari precum Grecia, Spania si Portugalia au fost cauzate de ani de dobanzi mult prea mici ce au dus la supraincalzire si la accelerarea inflatiei. Chiar daca guvernele si-ar putea reduce deficitele fiscale, lipsa competitivitatii din zona euro are nevoie de ani de deflatie si orice ajutor acordat Greciei nu face decat sa amane destramarea inevitabila a zonei euro”, declara in februarie Albert Edwards, economistul Societe Generale.

Multi analisti din intreaga lume isi pun acum problema – “Va rezista zona euro crizei actuale? Este suficient de puternica uniunea monetara europeana?”.

Viitorul zonei euro a fost adus in discutie chiar si in Romania, care vrea sa adopte moneda europeana de la 1 ianuarie 2015, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (foto), comparand zona euro cu sistemul bazat pe etalonul aur si amintind de prabusirea celui din urma.

"Daca ai intrat in zona euro cu un curs distorsionat atunci trebuie sa incepi sa cresti competitivitatea prin reducerea costurilor. In trecut, pe vremea etalonului aur nu s-a rezolvat aceasta problema si stiti ce s-a intamplat? S-a renuntat la etalonul aur. In unele cazuri s-a urmatit tinta pe termen scurt de a intra in zona euro si in cativa ani s-a erodat si bruma de competitivitate pe care o aveau la inceput", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Intre timp, reprezentanti ai guvernelor din alte state membre ale zonei euro au sugerat chiar faptul ca Grecia ar trebui sa renunte la euro, insa acest scenariu ar zgudui uniunea monetara bazata pe euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri