2 / 4

Avem nevoie de vointa politica daca vrem euro in 2015

Pe de alta parte, Lucian Croitoru (foto), consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, sustine ca mai putem adopta euro de la 1 ianuarie 2015, dar este nevoie de foarte multa vointa.

"Oricine se uita atent la istoria noastra constata ca Romania are capacitatea de a se mobiliza daca are o tinta. Adoptarea euro este o tinta majora pentru atingerea careia este necesara vointa politica. Daca nu se vor face reformele necesare in sistemul public, atunci riscul ca 2015 sa fie o tinta nerealista creste", a declarat Lucian Croitoru.

Croitoru a caracterizat anul 2015 ca fiind un termen realist si fezabil pentru adoptarea euro, dar a mai subliniat ca este nevoie de atentie si in privinta conditiilor pe care le indeplinim deja, in special in ceea ce priveste nivelul datoriei publice. Pentru a adera la zona euro este necesar ca nivelul datoriei publice sa nu depaseasca 60% din PIB.

"Te poti muta foarte usor de la o datorie de 30% la una de 60%, chiar si in 12 luni daca nu esti atent. Sustin adoptarea euro in 2015, dar este o tinta grea care necesita vointa politica foarte mare", explica consilierul guvernatorului BNR.

Datoria publica a Romania a crescut, in ultima perioada, "intr-un ritm alarmant", sustine Theodor Stolojan, de la mai putin de 15% la circa 30%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri