3 / 5

Majorarea TVA va creste costurile cu daunele

La randul sau, Radu Mustatea (foto), presedinte directorat in cadrul Astra Asigurari, companie specializata pe asigurari generale controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, considera ca o eventuala majorare a taxei pe valoare adaugata (TVA) va creste costurile asiguratorilor cu plata daunelor, iar masurile de austeritate anuntate vor influenta indirect piata romaneasca de asigurari.

"In momentul in care creste taxa pe valoare adaugata (TVA), automat cresc si costurile cu daunele. In mod normal, pentru a compensa cresterea acestor cheltuieli ar trebui sa creasca primele de asigurare platite de clienti cu 10%, insa este greu de crezut ca primele majorate vor putea fi suportate de romani. Noi, asiguratorii, platim dauna cu TVA. O majorare a taxei pe valoare adaugata de la 19 la 23% sau 25%, spre exemplu, se va resimti si la nivelul rezultatelor asiguratorilor", a mentionat Mustatea.

Pe segmentul asigurarilor generale, sfarsitul primului trimestru din 2010 a adus un volum total de prime brute subscrise, la nivelul intregii piete, de 1,87 miliarde de lei (1.873.979.289 lei), in scadere nominala cu 7,62% fața de perioada similara a anului 2009.

Radu Mustatea a atras atentia la randul sau ca o eventuala reducere a veniturilor bugetarilor ar afecta indirect piata de asigurari, prin limitarea posibilitatii de plata a primelor de asigurare.

Oamenii se vor gandi de doua ori inainte de a incheia o asigurare. Pentru piata de asigurari, 2010 va fi un an mai dificil in comparatie cu 2009”, comenteaza Mustatea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri