3 / 7

Solutii pentru scoaterea sistemului de pensii de stat din faliment

Suzana Dobre, reprezentantul Societatii Academice din Romania (SAR), a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste reforma sistemului de pensii din Romania, astfel ca, in aceasta situatie extrem de dificila, orice decizie se ia vor fi nemultumiti si costuri. “Problema financiara este rezultatul unor probleme structurale combinate cu iresponsabilitatea factorului politic, in timp ce criza economica doar a grabit falimentul sistemului pensiilor de stat”, a explicat Dobre.

Ea a propus printre masurile de reformare a sistemului pensiilor ca varsta de pensionare sa se stabileasca in functie de speranta medie de viata (minus 15 ani), iar de prevederile privind pensiile de invaliditate sa beneficieze numai cine are nevoie cu adevarat.

„Casa Nationala de Pensii trebuie sa aiba un organ permanent de control care sa verifice acordarea pensiilor de invaliditate. Datele statistice le arata unde sa mearga mai intai”, a spus in acest sens Dobre.

Ea a mai explicat ca trebuie eliminate acele stimulente contraproductive existente in momentul de fata ce incurajeaza retragerea timpurie din viata activa. “Este necesara limitarea stricta a conditiilor de pensionare anticipata (varsta, contributii, penalitati). Pensionarii de invaliditate de gradul I si II (cei reali) sa se poata angaja, asigurandu-se protectie speciala”, a mai spus Dobre.

In momentul de fata se cheltuieste pentru pensii 7,5% din PIB, in timp ce pentru sanatate doar circa 4-4,2% din PIB, iar pentru educatie 3,5-4% din produsul intern brut. “Pentru pensii se cheltuieste cat pentru educatie si sanatate la un loc, astfel ca este absolut necesara echilibrarea financiara a fondului de pensii, pe cat posibil. Trebuie anulata legarea cresterii punctului de pensie de salariul mediu. Totodata, trebuie sa extindem baza de colectare a contributiilor si stabilirea unui plafon rezonabil, ca procent maxim din bugetul de stat, pentru acoperirea deficitului la fondul de pensii.

In acelasi timp, cheltuielile nejustificate din fondul de pensii trebuie eliminate, a mai explicat Dobre. “In vederea reformarii este, de asemenea, necesara plafonarea costurilor de administrare la un nivel rezonabil, eliminarea cheltuielilor privind turismul balnear sau limitarea doar pentru pensiile mici sau de invaliditate, cat si reducerea pensiilor speciale la un nivel rezonabil”, a explicat oficialul SAR.

Dar poate cel mai important factor al reformei consta in viziunea Suzanei Dobre in responsabilizarea clasei politice. “Impactul populismului asupra sistemului de pensii este dezastruos, si pentru noi, si pentru generatiile urmatoare, de aceea propuneam ca legea pensiilor sa nu fie modificata in anul preelectoral in sensul acordarii de noi drepturi sau de extindere a celor deja acordate”, a adaugat Dobre, explicand ca schimbarile acestea nu asigura decat o posibila echilibrare pe termen mediu, nu insa si pe termen lung in contextul dezechilibrelor demografice mult prea puternice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri